Co se stane, když na svatbě místo "ano" řeknete "ne"?

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. dubna 2019 11:31 | Aktualizováno: 13. dubna 2019 15:22

"Táži se vás, pane ženichu, zda vstupujete dobrovolně do manželství se zde přítomnou slečnou, budete jí oporou v dobrém i zlém, ve zdraví i nemoci?" Tuto větu slyšel každý, kdo někdy vstoupil do svazku manželského. V 99 procentech případů při ní odpověděl "ano", stejně jako jeho protějšek. Co by se ale stalo, kdybyste řekli "ne"?

Složení manželského slibu je jediná věc, která je při svatbě povinná a bez níž nelze sňatek uzavřít. Navzdory tradicím není nutné předávat si prstýnky či políbit nevěstu. Zákon vyžaduje pouze jediné, slyšet od obou partnerů jasné "ano".

Nezřídka se stává, že jeden ze snoubenců svatbu před uskutečněním zruší. V takovém případě vznikají spíše spory partnerské, případně propadnou uhrazené nevratné zálohy. V minimálním počtu případů ale zazní "ne" až přímo při obřadu, přesto se to stává.

Jeden z takových případů se odehrál před třemi lety v polovině července na radnici v Klatovech. Snoubenec zčistajasna namísto "ano" vyřknul "ne". Co se v takovém případě děje?

Pokud zazní "ne", v první fázi se oddávající zeptá znovu. Může se totiž stát, že to jeden ze snoubenců řekne v žertu nebo se od tlakem splete. Pokud ale i podruhé snoubenec či snoubenka řekne "ne", manželství je prohlášeno za neuzavřené.

V tu chvíli oddávající odchází a svatba padá. Většinou za doprovodu studu všech zúčastněných, zejména v případě rodin obou partnerů. Přesto je potřeba veškeré náklady na svatbu uhradit, neboť už začala. Ty se mnohdy mohou vyšplhat až na částku dosahující sto tisíc korun.

Právě finanční otázka je většinou to, co následuje po zrušené svatbě. Partneři se totiž většinou nedohodnou na to, co kdo zaplatí. Před svatbou to většinou až takový problém nebývá, v případě, že ji jeden ze snoubenců při obřadu zruší, druhý mu to logicky dává za vinu a na uhrazení nákladů se odmítá podílet.

Podobnou věc řešil nedávno například italský nejvyšší soud, který rozhodl, že ten, kdo na poslední chvíli bez řádného zdůvodnění zruší plánovanou svatbu, ponese náklady na její přípravu. 

Rozsudek pomohl například muži, který bezdůvodně utekl od oltáře a manželka po něm požadovala celkem bezmála 40 tisíc euro jako odškodné. Většinu tvořily náklady na svatbu.

Podobné rozhodnutí by se hodilo i Bangladéšanovi, který se rozhodl, že si svou vyvolenou vezme v magické datum 11.11. v 11 hodin a 11 minut. Sedmadvacetiletá nevěsta mu neutekla dva dny předtím, jak to udělal výše zmiňovaný Ital, ale pár minut po obřadu.

Novomanžel nevidí k jejímu rozhodnutí jediný důvod, zato ona má jasno - rozčililo ji, když po ní rodina jejího muže požadovala, aby mu věnem dala tak cenné dary jako lednice či televize. On s tímto požadavkem souhlasil, žena ale odmítla. A radši od svého manžela utekla.

Témata: Lidé svatba