Proč Češi platí za mobilní tarify nejvíce v Evropě? Operátoři mají jednoduchou odpověď

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz, ČTK

8. dubna 2019 18:38

Češi platí za jeden GB stažených dat nejvíce v Evropě. Ukázala to analýza Point Topic s tím, že 10 zemí nabízí neomezené tarify za cenu pod 30 eur, zatímco v Česku jsou k dostání tarify se 3 GB dat za cenu kolem 25 eur. Proč tomu tak je?

Česká republika patří v rámci Evropské unie k zemím s nejdražšími mobilními službami vůbec, zejména pokud se jedná o předražená data, která se mobilní operátoři snaží promovat jako kapacitně dostačující, navzdory tomu, že v dnešní době už nestačí. 

Proč tedy českým zákazníkům nenabídnou podobné služby za podobné ceny jako v zahraničí? Podle operátorů to není tak lehké. "Služby nejsou úplně stejné, liší se kvalitou (například Česko má podle společnosti OpenSignal nejvyšší kvalitu videopřenosu přes mobil na světě), pokrytím (nejlepší pokrytí LTE signálem v EU), zákaznickou péčí a zejména úrovní regulace mobilních operátorů, která je u nás nejtvrdší v EU," uvedl pro stars24.cz mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Dodal, že oproti jiným zemím EU operátorům licence stanoví povinnost poskytnout virtuálním operátorům přístup do LTE sítě za cenu, kterou určuje ČTÚ. 

Zatímco T-Mobile se k problematice nevyjádřil, tisková mluvčí O2 Lucie Jungmannová tvrdí, že operátor nabídku neustále zlepšuje. "Od února jsme například v tarifech FREE zdvojnásobili objem dat, aniž bychom navýšili cenu. Nadále se soustředíme také na nabídku zvýhodněných skupinových balíčků O2 Spolu," uvedla pro stars24.cz s tím, že díky pokračujícímu přesunu zákazníků k tarifům s většími objemy dat vzrostl datový provoz v mobilní síti O2 meziročně o více než 100 %.

To ale vládě ani veřejnosti nestačí. Česko proto bude v druhé polovině letošního roku v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G opět lákat čtvrtého mobilního operátora. Vláda dnes schválila návrh podmínek aukce. 

Český telekomunikační úřad počítá s tím, že by lákal čtvrtého mobilního operátora ke vstupu na trh přednostní možností podat nabídku na vyhrazený blok deset MHz z celkových 30 MHz v pásmu 700 MHz. Vedle stávajících operátorů T-Mobilu, O2 a Vodafonu o kmitočty projevil zájem Nordic Telecom, který provozuje síť v pásmu 420 MHz a dále v pásmu 3,7 GHz, které je do budoucna určeno pro 5G sítě.

Vláda si od příchodu čtvrtého operátora slibuje pokles cen. Přesto to čtvrtý operátor nebude mít zpočátku lehké. Chystaná aukce totiž bude obsahovat stanovení požadavků pokrytí území a obyvatel, dálnic a železničních koridorů. Podmínkou bude také do budoucna rozvoj sítí páté generace (5G), což je podle ministerstva průmyslu důležité zejména pro industriální aplikace či autonomní mobilitu.

Témata: Mobily obecně Mobilní operátoři