Mohla se přepadená Jana z benzinky ubránit? Rady, které vám proti útočníkovi zachrání život!

Benzinka v Nelahozevsi, v níž došlo k tragickému přepadení

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. prosince 2018 13:31

Zatímco před čtyřmi lety vyvázla z přepadení bez zranění, v pondělí nad ránem takové štěstí neměla. „Nedal jí žádnou šanci,“ poznamenal policista po zhlédnutí kamerových záznamů z čerpací stanice v Nelahozevsi, kde jeden z dvojice maskovaných útočníků, po kterých policie nadále pátrá, zastřelil 58letou členku obsluhy Janu.

Jak bychom se měli chovat, pokud se staneme terčem přepadení? Na internetu najdeme hned několik článků s návodem od policejních preventistů. Doporučují v nich vystoupit z anonymity a na útočníka mluvit. Rozhodně však ne o tom, že trestný čin oznámíte na policii.

Pokud byste se přeci jen rozhodli pro fyzickou konfrontaci útočníka, vaše jednání by mělo být rozhodné a razantní. V takovém případě máte šanci se útočníka zbavit, popřípadě získat čas na útěk. Klíčem k úspěchu může být rovněž moment překvapení, naopak improvizace zpravidla úspěch nepřináší.

K úspěšné obraně při přepadení mohou přispět i běžné předměty jako deštník nebo klíče. Dnes se každopádně dají opatřit i prostředky k obraně přímo určené. Do této kategorie řadíme obranné spreje, paralyzéry nebo plynové pistole. Sluší se připomenout, že dle zákona č. 40/2009 Sb. je nutná obrana proti útočníkovi zákonem dovolena, neměla by však být zcela nepřiměřená způsobu a intenzitě útoku.

V případě útoku je také třeba neprodleně informovat Policii ČR, nejlépe na lince 158. Strážce zákona bude po příjezdu určitě zajímat popis pachatele, je tak dobré si zapamatovat co možná nejvíc charakteristických znaků. Pokud možno nejen ty základní, ale rovněž ty specifické jako jsou jizvy, tetování, způsob řeči nebo výslovnost. Policistům tak můžete pomoci s identifikací pachatele a zabránit mu v opakování trestné činnosti.

Témata: Loupež na benzince v Nelahozevsi (3.12.2018) útok