Na tohle se rozhodně nedívejte! Experti prozradili, jaký typ videí na YouTube škodí zdraví!

YouTube

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

29. listopadu 2018 18:25

Američtí výzkumníci analyzovali nejpopulárnější videa na serveru YouTube, která se věnují rakovině prostaty. Jejich přezkoumáním zjistili, že se v nich často objevovaly nepravdivé či zavádějící informace, které mohou ohrozit zdraví pacientů.

Podle webu SkyNews prozkoumali vědci z New York University 150 nejsledovanějších videí týkajících se rakoviny prostaty a její léčby. Ve zprávě, kterou následně zveřejnili, varují před rizikem, jenž část z nich představuje.

Až 19% příspěvků například doporučovalo alternativní a nevyzkoušené metody. Více jak polovina všech videí zase vůbec neinformovala o možných vedlejších účincích léčby. V jednom extrémním případu bylo pacientům doporučováno injekčně si do prostaty aplikovat výtažek z bylin.

Potenciální dosah videí je přitom velký. Podle výzkumníků je celkem shlédlo asi 1,3 milionů lidí a jejich rizikovost spočívá i v tom, že mnoho informací bylo pravdivých. „Lidé musí být opatrní a ověřovat si věrohodnost zdrojů, ze kterých informace pocházejí.“ řekla jedna ze spoluautorek studie, doktorka Stacy Loebová.

Dodala také, že poznatky v medicíně se stále rozšiřují a některé dříve přijímané pravdy již mohou být vyvráceny. Výzkumníci proto doporučují lidem, aby se raději při shánění informací spoléhali na odborné instituce.

Témata: Youtube Vědci