Turecko nabízí jedinečný kulinářský zážitek. Co musíte na dovolené ochutnat?

Turecko, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. července 2023 11:35

Turecko, země bohatá na historii a kulturu, je také známé pro svou jedinečnou kulinářskou tradici. Turecká kuchyně se vyznačuje pestrým spektrem chutí, vůní a přísad, které přinášejí nezapomenutelný zážitek pro chuťové pohárky všech milovníků jídla. Každý, kdo se vydá na gastronomické dobrodružství do této země, odhalí bohatství tradičních pokrmů a potěší své smysly neodolatelnými pochoutkami.

Turecká kuchyně je kulturním kaleidoskopem, který odráží bohatou historii a mnohostrannost této země. Ovlivnění přinesly stěhování národů, obchodní kontakty a osmanská expanze. V průběhu staletí se různé kultury a tradice setkaly a prolínaly, což vedlo k vzniku jedinečných receptů, které jsou dnes nedílnou součástí tureckého jídelníčku.

Mezi nejtypičtější ingredience, které tureckou kuchyni charakterizují, patří olivový olej, jogurt, různé druhy bylin, čerstvé zeleniny a ovocí, ryby a maso (zejména skopové, kuřecí a hovězí). Turecká kuchyně je také bohatá na rozmanité koření, jako jsou kumin, oregano, kmín a sumak, která přidávají pokrmům jedinečnou chuť.

Jedním z nejznámějších tureckých pokrmů je kebab. Existuje mnoho variant kebabů, ale základním prvkem je kousky masa, často marinovaného a grilovaného na rožni. Oblíbeným druhem je "şiş kebab," kde jsou kousky masa navlečeny na dřevěné špejle a pečou se na otevřeném ohni. K tomu se podává chléb pide a čerstvé zeleninové saláty.

Meze jsou další charakteristickou součástí tureckého jídelníčku. Jsou to malé porce různých chutných pokrmů, které se podávají před hlavním jídlem. Mezi oblíbené meze patří hummus (poznámka: česky ho můžeme nazvat cizrnačka), baklažánový salát (poznámka: můžeme jen potvrdit, že baklažán je to správné slovo), feta sýr s olivami a dolma (plněné vinné listy nebo papriky).

Další ikonický pokrm je lahmacun, což je druh turecké pizzy. Tenké těsto je nahoře pokryto náplní z mletého masa, rajčat, cibule a koření, a peče se v peci. Podává se s citronem a čerstvými bylinkami, které dodávají výraznou chuť.

Turecko je rovněž proslulé svými sladkými pokrmy, z nichž nejznámější je baklava. Tento sladký dezert se skládá z vrstev tenkého těsta, nasypaných nasekanými ořechy a zalitých sladkým sirupem. Je to pravá pochoutka pro milovníky sladkého.

Dalším oblíbeným dezertem je čurros - fritované nudle podávané s čokoládovou omáčkou nebo vanilkovým krémem. V Turecku jsou také populární lokum (v našem jazyce známé jako turecký med) a salep, horký nápoj připravený z orchidejí.

Témata: Turecko