Turecko nabízí jedny z nejkrásnějších pláží. Které musíte rozhodně navštívit?

Turecko, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. července 2023 13:07

Turecko, země propojená s bohatou historií, přívětivými lidmi a bohatou kuchyní, je také domovem některých z nejkrásnějších pláží na světě. Tato země ležící na pomezí Evropy a Asie láká návštěvníky ze všech koutů světa svými úchvatnými pobřežními úseky. Pokud sníte o ideální dovolené s jemným pískem, tyrkysovou vodou a nepopsatelným kouzlem, Turecko je bezpochyby destinací, kterou musíte navštívit.

Pláž Ölüdeniz, FethiyeÖlüdeniz, známá jako "Mrtvé moře", hostí jednu z nejikoničtějších pláží Turecka. Toto přírodní útočiště je obklopeno úchvatnými horami a průzračným mořem. Pláž je ideálním místem pro milovníky adrenalinových sportů, jako je paragliding, díky nádherným výhledům na Egejské moře z nedalekého Babadağu.

Pláž Kaputaş, KasTato malá a malebná pláž Kaputaş se nachází mezi Kaşem a Kalkanem a je snadno přístupná po strmých schodech. Písek zde má zlatavou barvu, a voda je průzračně tyrkysová. Díky své izolaci zde můžete zažít klid a ticho, což je ideální místo pro ty, kteří hledají únik od rušného světa.

Pláž Iztuzu, DalyanIztuzu, také známá jako Turtle Beach, je unikátní pláž nacházející se poblíž města Dalyan. Toto místo je zvláštní tím, že je hlavním hnízdištěm vzácných karetních želv. Kvůli tomu byla pláž ochranným územím, což jí zachovalo její nedotčenou krásu. Při návštěvě pláže Iztuzu je třeba dodržovat pravidla ochrany životního prostředí, aby se zdejší želvy mohly nadále těšit na bezpečné hnízdění.

Pláž Patara, GelemişSedmitisícimetrová písečná pláž Patara je jednou z nejdelších pláží v Turecku a dýchá historií, protože poblíž se nachází antické město Patara. Tato pláž se nachází v chráněné národní parku, což zaručuje její nedotčenou a přirozenou atmosféru. Kvůli vysokým dunám, které se táhnou podél pobřeží, je Patara oblíbenou destinací pro milovníky windsurfingu.

Pláž Cleopatra, AlanyaLegenda praví, že egyptská královna Kleopatra sem nechala přivézt jemný písek z Egypta, aby si zde mohla užívat unikátní kouzlo. Pláž Cleopatra je oblíbená pro svůj zářivě bílý písek a teplou vodu. Nachází se v Alanye a je lemována skalními útvary, což dodává tomuto místu exotický nádech.

Témata: Turecko