Uhrančivá dovolená jen kousek od českých hranic? Vyzkoušejte Drážďany

Drážďany

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. července 2023 16:38

Drážďany, hlavní město německé spolkové země Sasko, jsou jednou z nejkrásnějších a nejzajímavějších destinací ve střední Evropě. Toto historické město, které bylo vážně poškozeno během druhé světové války, se stalo symbolem obnovy a dnes je známé svými nádhernými památkami, uměleckými poklady a živým kulturním životem. Pokud plánujete dovolenou v Drážďanech, připravte se na nezapomenutelné zážitky plné krásy, historie a kultury.

Historické centrum Drážďan je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO a nabízí fascinující kombinaci gotické, renesanční a barokní architektury. Zwinger, impozantní palácový komplex ve stylu baroka, je jednou z hlavních atrakcí města.

Jeho rozlehlé nádvoří, krásné zahrady a několik galerií, jako je Gemäldegalerie Alte Meister s obrazy slavných mistrů, lákají návštěvníky z celého světa. Další ikonickou památkou je Frauenkirche, gotický kostel, který byl zničen během války a obnoven s velkým úsilím. Vstoupit do jeho interiéru a obdivovat nádhernou fresku je skutečným zážitkem.

Drážďany jsou také domovem několika světoznámých muzeí. Pokud máte rádi umění, nezapomeňte navštívit Státní uměleckou sbírku, kde najdete rozsáhlou kolekci uměleckých děl od středověku po současnost. Zajímavým místem je také Transparent Factory, kde můžete sledovat výrobu automobilů značky Volkswagen a dozvědět se více o budoucnosti mobility.

Drážďany nabízejí také mnoho příležitostí k relaxaci a procházkám v přírodě. Při procházce po břehu Labe si můžete vychutnat krásné výhledy na historické budovy a mosty, ať už za denního světla nebo při romantické procházce večer, kdy jsou památky osvětlené. Jeden z nejkrásnějších parků v Drážďanech je Großer Garten, rozlehlý park s jezerem, zámečkem a mnoha zelenými plochami ideálními pro pikniky a odpočinek.

A co by to byla za návštěvu Drážďan bez ochutnávky místní gastronomie? Vyzkoušejte tradiční saské pokrmy, jako je bramborová polévka, vepřové koleno, vídeňský řízek a nezapomeňte ochutnat také slavný Drážďanský ovocný chléb (Dresdner Christstollen), tradiční vánoční dezert.

Na dovolené v Drážďanech se také můžete těšit na různé kulturní akce a festivaly. Například každoroční Dresdner Musikfestspiele je mezinárodní hudební festival, který přitahuje renomované umělce a orchestry z celého světa. Během adventu pak Drážďany hostí jedno z největších vánočních trhů v Německu, známý jako Striezelmarkt, kde si můžete koupit vánoční dárky, ochutnat tradiční cukroví a zažít atmosféru vánočního kouzla.

Dovolená v Drážďanech je skutečně obohacujícím zážitkem, který vás vtáhne do bohaté historie a kultury. Od památek a muzeí po přírodní krásy a gastronomické lahůdky, toto město nabízí širokou škálu aktivit a atrakcí pro každého návštěvníka.

Témata: Německo