Chorvatsko a ekoturistika aneb kam vyrazit za přírodou?

Biokovo patří mezi nejvýznamnější horské celky jižní dinárské soustavy a je to druhé nejvyšší chorvatské pohoří, rozprostírající se na dalmátském pobřeží Jadranu.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. července 2023 11:29

Chorvatsko, se svými malebnými krajinami a bohatou biodiverzitou, se stává stále oblíbenějším cílem pro ekoturisty. Tato malebná země na jihovýchodě Evropy nabízí návštěvníkům rozmanité možnosti objevování přírodních krás, a to v souladu s principy ochrany životního prostředí. Chorvatsko si zakládá na udržitelném cestovním ruchu a aktivně se zapojuje do ochrany svých přírodních pokladů. Národní parky, biosférické rezervace a ekologické projekty představují důležitou součást této ekoturistické země.

Národní parky

Chorvatsko je domovem několika národních parků, které představují nejkrásnější a nejchráněnější oblasti v zemi. Například Plitvická jezera, která jsou zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, nabízejí úchvatné vodopády, jezera a bujné lesy. Krka, Kornati, Brijuni a další národní parky poskytují jedinečné přírodní scenérie, které jsou domovem mnoha druhů rostlin a zvířat.

Biosférické rezervace

Chorvatsko se může pyšnit také několika biosférickými rezervacemi uznávanými UNESCO. Například Velebit, největší pohoří v zemi, je vyhlášeným biosférickým rezervátem. Toto pohoří poskytuje útočiště vzácným druhům rostlin a zvířat, včetně ohrožených velkých šelem, jako je rys ostrovid. Další biosférickou rezervací je Mura-Dráva-Dunaj, která chrání jedinečné přírodní prostředí řek a mokřadů.

Ekologické projekty

Chorvatsko se také aktivně zapojuje do ekologických projektů zaměřených na ochranu přírody a udržitelný rozvoj. Například projekt "Modrá vlajka" podporuje ekologickou kvalitu pláží a přístavů po celém pobřeží Chorvatska. Program "Zelený klíč" oceněním zahrnuje ubytovací zařízení, která splňují ekologické a udržitelné standardy. Místní komunity také provádějí projekty obnovy a ochrany přírodních oblastí, a to ve spolupráci s různými nevládními organizacemi.

Témata: Chorvatsko