Jak přežít žhavý víkend? Máme pro vás pár tipů

Léto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2023 15:22

S příchodem letních měsíců se mnoho oblastí světa potýká s extrémními teplotami. Obrovské vedro může způsobit nepohodlí a mít negativní dopad na zdraví. Proto je důležité přijmout opatření, která pomohou udržet se v teplých dnech v pohodě a bezpečí. Podívejte se na rady a tipy, jak se chovat při obrovském vedru, které Česko zasáhne například už teď o víkendu.

HydrataceJedním z nejdůležitějších opatření při extrémních teplotách je dostatečná hydratace. Pijte hodně vody a vyhněte se alkoholu a kofeinu, které mohou dehydratovat tělo. Mějte po ruce vždy pitnou vodu a pravidelně si doplňujte tekutiny i při minimálním fyzickém výkonu.

Udržujte se ve stínuPokud je venku obrovské vedro, vyhledejte stín a vyhněte se přímému slunečnímu záření. Stín vám pomůže snížit teplo a ochrání vás před přílišným vystavením slunci. Pokud je to možné, zůstaňte v chladnějších prostorách nebo vyhledejte klimatizované místo.

Oblečení a ochrana před sluncemVolte světlé, volné a vzdušné oblečení, které umožní tělu dýchat a minimalizuje pocení. Používejte sluneční brýle, klobouky nebo šátky a aplikujte opakovaně opalovací krém s vysokým ochranným faktorem, abyste se chránili před škodlivými UV zářeními.

Ochlazování tělaVyužívejte různé způsoby ochlazování těla, jako je například sprchování studenou vodou, nohy ve vodě nebo používání vějířů nebo ručníků namočených v chladné vodě. Mokré a studené obklady na zápěstí, krku nebo čele také mohou pomoci snížit teplotu těla.

Přiměřená fyzická aktivita a odpočinekPři obrovském vedru je vhodné omezit fyzickou aktivitu na minimum a vyhnout se přehřátí a přetížení těla. Pokud musíte venku pracovat nebo cvičit, zvolte čas brzy ráno nebo pozdě večer, kdy jsou teploty nižší. Pravidelně si dopřávejte odpočinek a vyhněte se přehřátí těla.

Péče o zranitelné skupinyOsoby staršího věku, děti, těhotné ženy a lidé s chronickými onemocněními jsou více ohroženi vysokými teplotami. Zajistěte jim dostatečnou hydrataci, vyhledání chladných prostor a pravidelné kontroly jejich stavu.

Témata: Počasí Léto