Česko zasáhnou další bouřky. Víte, jak se během nich venku chovat?

Bouřka, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. července 2023 17:52

Bouřky jsou přírodní jevy, které mohou být nádherné a fascinující, ale zároveň také nebezpečné. Při příchodu bouřky je důležité se řídit určitými opatřeními, aby se minimalizovalo riziko úrazu. Víte, jak se správně chovat, když vás bouřka zastihne venku?

Zůstaňte uvnitř

Bouřky jsou nebezpečné kvůli bleskům, které vás mohou zranit. Pokud jste venku, vyhledejte bezpečné útočiště uvnitř budovy. Zůstaňte tam, dokud bouřka úplně nepomine.

Vyhněte se vodě

Bouřky jsou často doprovázeny silným deštěm. Zůstaňte mimo otevřenou vodu, jako jsou řeky, jezera nebo oceány, abyste minimalizovali riziko zasažení bleskem.

Unikněte vysokým objektům

Vyhněte se blízkosti vysokých objektů, jako jsou stromy, stožáry nebo sloupy, které mohou být magnetem pro blesky. Pokud jste venku a nemůžete se dostat do bezpečí, hledejte nižší terén.

Vyhněte se elektronickým zařízením

Blesky mohou poškodit elektroniku, takže je doporučeno minimalizovat používání telefonů, počítačů a dalších elektronických zařízení během bouřky.

Uzavřete okna a dveře

Při blížící se bouřce uzavřete okna a dveře, aby se minimalizovala škoda způsobená silným větrem nebo případnými předměty, které by mohly být v bouřce odváté.

Nezůstávejte ve vodě

Pokud jste na pláži, v bazénu nebo jiném vodním prostředí, okamžitě opusťte vodu. Blesky mohou cestovat dlouhé vzdálenosti a voda je výborný vodič elektrické energie.

Buďte ve skupině

Pokud jste venku během bouřky, snažte se být ve skupině lidí. Pokud někdo z vaší skupiny utrpí úraz nebo je zasažen bleskem, ostatní mohou poskytnout pomoc a zavolat záchranné složky.

Počkejte než bouřka pomine

I po skončení bouřky zůstaňte ve vnitřních prostorách, dokud nebude bezpečné se pohybovat venku. Po bouřce může být stále přítomno nebezpečí padajících větví nebo dalších předmětů.

Témata: Bouřky