Chorvatsko nejsou jen slunné pláže. Tyto památky byste rozhodně měli navštívit

Chorvatsko

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. července 2023 15:45

Chorvatsko většina z nás zná jako místo plné prosluněných pláží ideálních k trávení letní dovolené. Země ale má i bohatou kulturní historii a řadu památek, které stojí za to navštívit.

Dubrovník

Dubrovník je historické město na pobřeží Jaderského moře a je známý svým nádherným opevněním. Staré město je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO a nabízí nádhernou kombinaci historických budov, kostelů a malebných uliček.

Diokleciánův palác ve Splitu

Tento impozantní palác byl postaven pro římského císaře Diokleciána a nachází se ve městě Split. Palác je nejen jednou z nejzachovalejších památek pozdně antické architektury, ale také slouží jako živé město s obchody, restauracemi a rezidencemi.

Plitvická jezera

Plitvická jezera jsou jedním z nejkrásnějších přírodních zázraků Chorvatska. Tento národní park je známý svými kaskádovitými jezery a úchvatnými vodopády. Návštěvníci si mohou prohlédnout park pěšky po dobře udržovaných stezkách nebo využít lodních či elektrických přeprav.

Zadar

Město Zadar je bohaté na historii a nabízí návštěvníkům mnoho zajímavých památek. Mezi nejvýznamnější patří Římský fórum, románský kostel sv. Donáta a jedinečný Mořský varhany, který generuje zvuky pomocí mořských vln.

Pula

Pula je město na Istrijském poloostrově a je známé svým antickým amfiteátrem, který je jedním z nejzachovalejších v celém světě. Navíc můžete navštívit také Augustovu bránu, Herkulův chrám a další historické památky.

Trogir

Trogir je malé město na pobřeží a je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Můžete se projít po úzkých kamenných uličkách, navštívit katedrálu sv. Lovře a prohlédnout si opevněné hradby města.

Témata: Chorvatsko cestování