Cestujete s dětmi na dovolenou? Tipy, jak je v autě zabavit

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. června 2023 21:13

Dlouhé cesty autem na dovolenou mohou být pro děti náročné a nudné. Ale nezoufejte! Existuje mnoho způsobů, jak zajistit, aby si děti užily cestu a zároveň si udržely zábavu a pohodu.

Hudební zábava: Vytvořte si přehrávač s oblíbenými písničkami a zpívejte společně s dětmi. Můžete si také připravit seznam písní, které děti mohou zkusit napodobovat nebo vymýšlet vlastní texty.

Audioknihy: Nahrávejte příběhy a audioknihy, které děti mohou poslouchat během cesty. Vyberte příběhy, které jsou vhodné pro jejich věkovou skupinu a které je zaujmou.

Hry na poznávání: Hrajte hry, ve kterých děti musí poznávat různé věci kolem nich. Například můžete je vyzvat, aby vyhledávaly různé barvy aut, čísla na registračních značkách nebo určité typy silničních značek.

Hledání předmětů: Vytvořte seznam předmětů, které děti mají najít během cesty. Můžete například zahrnout stromy, dopravní značky, různé druhy aut nebo zajímavé budovy.

Slovní hry: Zkuste hry jako "Abeceda", kdy každé dítě musí najít předmět začínající na určité písmeno abecedy. Můžete také hrát "Slovní fotbal", kdy každé dítě musí přidat slovo začínající na stejné písmeno jako předchozí slovo.

Kreativita na palubě: Připravte pro děti jednoduché kreativní projekty, jako jsou malování nebo skládání puzzle. Můžete jim také dát bloky nebo stavebnice, které mohou používat na sedadle.

Povídání příběhů: Každé dítě si může vymyslet a vyprávět vlastní příběh. Můžete začít jednoduchou větou a nechat děti pokračovat ve vyprávění.

Odpočinek a spánek: Nezapomeňte, že dlouhá cesta může být také vyčerpávající. Ujistěte se, že děti mají dostatek prostoru a pohodlí pro odpočinek a spánek. Připravte si polštáře, deky a oblíbené plyšové hračky.

Pravidelné přestávky: Plánujte pravidelné zastávky na odpočinek, kde se děti mohou protáhnout, vyběhnout a načerpat čerstvý vzduch. To pomůže zmírnit jejich nepohodlí z dlouhého pobytu v autě.

Zdravé občerstvení: Připravte si zdravé občerstvení, jako jsou ovoce, zelenina, sendviče nebo sušenky. Zdravé občerstvení udrží děti aktivní a plné energie.

Témata: cestování děti auto