Tipy před cestou do zahraničí: Pokud jedete autem, tohle není radno podcenit

Ilustrační foto

Autor: Eliška Procházková, stars24.cz

23. května 2023 8:38

Před odjezdem na letní dovolenou do zahraničí je důležité se nejen dobře zabalit, ale i správně připravit své auto. Kvalitní příprava vám zajistí pohodlnou a příjemnou cestu, bezpečnost na silnicích a minimalizuje riziko poruchy vozidla. Podívejte se na důležité kroky, které byste měli udělat před tím, než se vydáte na cestu, abyste se vyhnuli stresu a potenciálním problémům.

Kontrola technického stavuPrvním krokem je provést důkladnou kontrolu technického stavu vozidla. Zkontrolujte hladinu oleje, chladicí kapaliny a brzdové kapaliny. Ujistěte se, že pneumatiky mají dostatečný vzorek a správný tlak. Zkontrolujte stav brzdových destiček a žárovek. Případné problémy vyřešte ještě před odjezdem, abyste se vyhnuli neplánovaným opravám na cestě.

Servisní prohlídkaPokud nejste si jisti technickým stavem svého vozidla, je vhodné nechat jej před cestou zkontrolovat profesionálem. Servisní prohlídka vám umožní identifikovat potenciální problémy a zajistit, že je vaše vozidlo v optimálním stavu pro delší cestu.

Platné dokladyUjistěte se, že máte s sebou všechny potřebné doklady. Zkontrolujte platnost vašeho řidičského průkazu, technického průkazu vozidla a případně pojištění. Mějte s sebou také kopie těchto dokumentů pro případ ztráty.

Povinná výbavaKaždá země může mít odlišné požadavky na povinnou výbavu vozidel. Zjistěte si, jaké vybavení je ve vaší destinaci povinné, a ujistěte se, že ho máte ve vozidle. Může se jednat například o záchranný trojúhelník, reflexní vestu, lékárničku nebo hasicí přístroj.

Navigace a mapyPřed cestou si zkontrolujte navigační systém ve vozidle nebo použijte mobilní aplikaci pro navigaci. Stáhněte si mapy destinace, abyste k nim měli přístup i bez internetového připojení. Mějte také s sebou papírovou mapu jako zálohu.

Cestovní pojištěníJe vhodné mít před cestou sjednáno cestovní pojištění, které pokryje případné lékařské náklady, odcizení vozidla nebo ztrátu zavazadel. Zkontrolujte podmínky pojištění a ujistěte se, že odpovídají vašim potřebám.

Bezpečnost na cestěPamatujte na základní pravidla bezpečnosti na silnicích. Dodržujte povolenou rychlost, používejte bezpečnostní pásy a dbejte na dopravní předpisy. Myslete i na dostatečný odpočinek a nepřehánějte to s počtem najetých kilometrů na jeden zátah.

Témata: auto cestování