Jak přežít s nízkým důchodem? Klíčových je těchto šest bodů

Důchdoci, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. května 2023 11:10

Důchodci se často ocitají ve finančně náročné situaci, protože jim jejich penze nepokrývá veškeré náklady a potřeby. Nízká penze jsou pro mnoho seniorů problémem, zároveň se ale jedná o výzvu, kterou je třeba řešit s chytrostí a plánováním.

Plánování a rozpočet

Jedním z klíčových prvků pro zvládnutí nízké penze je důkladné plánování a vytvoření rozpočtu. Důchodci by měli zmapovat své příjmy a výdaje a rozložit je do měsíčních částek. Důležité je také sledovat vývoj cen a být si vědom změn ve spotřebitelských návycích. Tímto způsobem lze lépe přizpůsobit rozpočet a snížit výdaje za nepodstatné věci.

Minimalizace výdajů

Důchodci by měli provést důkladnou kontrolu svých výdajů a zjistit, zda existují možnosti pro jejich minimalizaci. Například vyhledávání slev, využívání věrnostních programů, přechod na levnější značky produktů, omezování častých návštěv restaurací a zbytečných nákupů. Každý úsporný krok může přinést značnou úlevu při zacházení s omezeným rozpočtem.

Využití sociálních programů a slev

Důchodci by neměli váhat využít sociální programy a slevy, které jsou jim k dispozici. Existují různé programy a podpory, které poskytují úlevy nebo finanční pomoc pro důchodce. Patří sem například slevy na veřejnou dopravu, úlevy na energie, zdravotní pojištění nebo dotace na bydlení. Je důležité být informovaný o těchto možnostech a naplno je využít.

Přivýdělek a dobrovolnictví

Mnoho důchodců hledá způsoby, jak přivýdělkem zlepšit svou finanční situaci. Může se jednat o práci na částečný úvazek, poradenskou činnost, prodávání vlastních výrobků nebo zapojení do dobrovolnických aktivit. Přivýdělkem nejenže důchodci zvýší své příjmy, ale také se udrží aktivní a zapojení ve společnosti, což má pozitivní vliv na jejich celkový životní styl.

Bydlení a využití majetku

Někteří důchodci mohou mít majetek, který by mohl být využit ke snížení nákladů na bydlení. Například pronájem části nemovitosti nebo výměna většího bytu za menší a finančně příznivější variantu. Je také možné zvážit sdílení nákladů na bydlení s jinými důchodci, což může přinést značnou úsporu.

Investování a finanční poradenství

I při nízké penzi je důležité si nechat poradit od finančního poradce ohledně vhodných investic. Možná se najdou investiční příležitosti, které přinesou dodatečný příjem nebo zhodnotí stávající úspory. Je však třeba být obezřetný a vyhnout se rizikovým investicím, které by mohly mít opačný efekt a neopatrného investora ještě více zadlužit.

Témata: důchodci důchody