Lidé se bojí riskovat. Jak zvolit vhodný investiční produkt a nepřijít o úspory?

Lidé se bojí riskovat. Jak zvolit vhodný investiční produkt a nepřijít o úspory?

Autor: Jan Novák, stars24.cz

4. července 2018 17:18

PR článek - Češi se řadí mezi konzervativní investory. Před rizikem dávají přednost jistotě a raději se spokojí s nižším zhodnocením, než aby o své peníze přišli. Jaký investiční produkt je u českých spotřebitelů nejoblíbenější a do čeho všeho jsou lidé ochotni investovat?

Mezi tři nejvyhledávanější investiční produkty v České republice patří:

penzijní pojištění, životní pojištění, stavební spoření.

Penzijní pojištění má sjednáno více jak polovina populace a tento fakt potvrzuje jen to, že Češi jsou v otázce investování a spoření velmi konzervativní a vsází na nižší riziko a nižší zhodnocení.

Zatímco penzijnímu pojištění dávají přednost starší lidé, stavební spoření mají v oblibě všechny věkové kategorie, a to nejen díky státní podpoře a úročení od stavebních spořitelen, ale i díky možnosti sjednání si výhodného levného úvěru.

Pro starší je důležitá jistota, pro mladé zas vysoký výnos

Ne všichni Češi jsou konzervativními střadateli, mezi naší populací se najdou i odvážní investoři, kteří vyhledávají moderní způsoby investování. Z průzkumu společnosti Bondster vyplynulo, že zhruba 30 % lidí do 30 let se nebojí v oblasti financí riskovat, u osob v důchodovém věku je to pouhých 10 %.

Generace nad 50 let upřednostňuje klasické spořicí produkty především ze strachu z neznámého. Modernímu způsobu investování nevěří a nevidí v něm možnou jistotu, avšak nově i oni začínají pronikat do tajů investic a nesjednávají si jen spořicí účty, které v současné době nabízí mizivé úrokové sazby. Do obliby se dostávají také investice do půjček. Ty přináší vyrovnaný poměr mezi dobrým výnosem a přijatelným rizikem.

Peer-to-peer půjčky jsou oproti spořicím účtům výnosnější, nutno však podotknout, že nejvhodnější a nejvýhodnější spoření nelze posuzovat pouze podle zhodnocení a možných rizik. Rozhodným parametrem je také likvidita.

Pokud nemá člověk peněz nazbyt a pokud sotva naspoří v rámci finanční rezervy, je vhodné si tyto peníze ponechat uložené na takovém produktu, ze kterého je možné je ihned vybrat. Pakliže máte k dispozici dostatečné úspory, které víte, že nebudete potřebovat, můžete zvolit dlouhodobý investiční produkt s vyšším zhodnocením.

Jak zvolit správný investiční produkt?

Nevíte, kam uložit přebytečné peníze? Vždy se ptejte sami sebe a ujasněte si:

kolik peněz, chcete uložit, na jak dlouho je chcete uložit, k čemu vám budou uložené finance sloužit.

Máte pár desítek tisíc korun, které jsou určené pro případné nenadále výdaje? Vsaďte na spořicí účet. Chcete pravidelně spořit vašim dětem? Sjednejte jim stavební spoření. Rádi byste si vytvořili rezervu pro život v důchodu? Uzavřete penzijní pojištění.

Nevíte-li si rady, nebojte se oslovit finančního poradce, který vám pomůže najít vhodnou investiční strategii a poradí, kam peníze investovat.

Témata: pr článek investice