Změna času: Už o víkendu budeme opět přetáčet hodiny

Změna času

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. března 2023 18:46

Už za několik dní si opět přetočíme hodiny. Tentokrát však ne o hodinu zpět, ale naopak o hodinu dopředu. Vyspíme se tedy o něco méně.

Aktuálně platí zimní čas, ale už za několik dní nás čeká změna na letní. Konkrétně se tak stane v noci ze soboty 25. na neděli 26. března. Místo dvou hodin ráno odbije rovnou třetí hodina.

Víkend, který mají všichni lidé rádi, se nám tak zkrátí o hodinku. Spát ale můžete stejně dlouho, jen se ráno probudíte o hodinu později. Výsledkem změny času bude to, že ráno bude opět šero. Večer naopak déle vydrží světlo.

Podle dřívějšího usnesení Evropského parlamentu přitom mělo před pár lety dojít k tomu, že všechny členské státy přejdou na stejný čas v celém roce. Nakonec se to ale přinejmenším na nějaký čas odkládá. 

Evropská komise přitom před pěti lety kvůli sílící kritice střídání času uspořádala takzvané veřejné konzultace. Podle ministerstva práce dorazilo 4,6 milionu odpovědí, z nichž se pro zrušení změn času vyslovilo 84 procent respondentů.

Komise poté předložila návrh směrnice, podle níž se čas měl měnit naposledy v roce 2019. Nepanovala ale shoda v tom, jaký čas vlastně zachovat jako trvalý.

Při letním čase by se v zimě rozednívalo až kolem 09:00 a řada lidí by podle vědkyň své biologické hodiny neměla s tímto nastavením seřízené, což by mohlo vést k civilizačním chorobám, nižší produktivitě i příjmům či ke zhoršení studijních výsledků.

Zastánci letního času naopak poukazují na to, že se život změnil a velká část lidí už nemusí začít pracovat se svítáním, naopak mohou po práci využít delší denní světlo k relaxaci a sportu.

Následná jednání zhatila pandemie covidu a europoslanci se k nim už nevrátili. Proto se se střídáním času počítá minimálně ještě na další léta. Letos letní čas potrvá do 29. října, v roce 2024 od 31. března do 27. října, v roce 2025 od 30. března do 26. října a v roce 2026 od 29. března do 25. října.

K vydání nařízení s termíny střídání času zmocňuje vládu zákon z roku 1946. Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem EU a časový posun trvá sedm měsíců.

Témata: Změna času