Kdy budou známy výsledky voleb?

Lidé volí v prezidentských volbách.

Autor: ČTK

14. ledna 2023 8:35

První výsledky voleb budou k dispozici už dnes po 14. hodině, zpracovávat je bude tradičně Český statistický úřad. Většina výsledků, které budou k dispozici na volebním webu, by mohla být podle odhadu statistiků známa do večera.

Volební místnosti budou otevřené dnes do 14 hodin. Jakmile se uzavřou, začne sčítání hlasů pro osmičku uchazečů o post prezidenta republiky.

Výsledky bude možné sledovat na našem webu stars24.cz, ale i v televizním vysílání, například na kanálu ČT24, nebo na speciálních volebních webových stránkách Českého statistického úřadu (ČSÚ). 

Statistici tradičně nabídnou kromě celostátních výsledků například i výsledky hlasování za jednotlivé územní celky. Voliči si tak budou moci zjistit, jak velké procento jejich sousedů z města či vesnice hlasovalo pro stejného, nebo naopak jiného kandidáta.

Nástupce končícího prezidenta Miloše Zemana by byl zítra zvolen jedině v případě, že některý z kandidátů získá více než 50 procent hlasů. Jinak postupují dva uchazeči o post hlavy státu do druhého kola, které se uskuteční ve dnech 27. a 28. ledna. 

Témata: prezidentské volby 2023