Velké srovnání: Je levnější vánoční cukroví koupit, nebo upéct?

Vánoční cukroví

Autor: ČTK

17. prosince 2022 16:08

Balení surovin na domácí pečení vánočního cukroví stojí letos v akci 1131 korun, což je o 11 procent více než loni. Balík surovin v akci, jako je například hladká mouka, cukr nebo vejce, zdražil o 112 korun. Oproti tomu cena vánočního cukroví v pekárnách a cukrárnách letos meziročně stoupla až na dvojnásobek, a to hlavně kvůli růstu cen surovin a energií.

Zdražily téměř všechny ingredience, například cukr moučka na více než dvojnásobek toho, co stál loni. Balení surovin, která společnost analyzovala, obsahuje například mouku, cukr, vejce, vlašské ořechy nebo máslo.

Oproti loňsku v akčních letácích nejvíce zdražil cukr moučka, průměrná cena za jeden kilogram je letos 29,73 Kč, což je meziroční nárůst o 122 procent. Akční ceny za kilogram hladké mouky jsou o 93 procent vyšší.

Výrazně zdražil také tuk na pečené, 250 gramů je letos v akčních letácích průměrně o 81 procent dražší než loni. Máslo v akci je v průměru o 40 procent dražší. Plato vajec o deseti kusech je letos v akci o 57 procent dražší.

Několik položek v balíku surovin na pečení meziročně zlevnilo. Například pět kusů vanilkového cukru je v akci o pětinu levnější. O 15 procent se snížila akční cena vanilkového lusku.

Za suroviny na linecké cukroví lidé v akci zaplatí v průměru 213 Kč, což je stejně jako loni. O 30 procent více meziročně stojí balík surovin na vanilkové rohlíčky, za který zákaznici řetězců v akci zaplatí 287 Kč. O 20 procent zdražily suroviny na rumové kuličky, které stojí 361 Kč.

Pokud se ale rozhodnete cukroví namísto pečení koupit, tak jeho cena v pekárnách a cukrárnách letos meziročně stoupne až na dvojnásobek. Například pražská řemeslná pekárna Zrno Zrnko musela kvůli růstu cen energií zdražit o 40 procent a půlkilogramovou krabici cukroví prodává za 550 Kč.

Řetězec Globus nabízí 600 gramů cukroví ze svých pekáren za 349 Kč. Cukrářské studio Nasladko.cz, které dodává dorty a další produkty do řady pražských podniků, nabízí kilogram směsi cukroví on-line za 1049 Kč. Síť pekáren Náš Chléb, která má pobočky v Praze i dalších městech, prodává půl kilogramu cukroví za 490 Kč, kilogram za 890 Kč.

Témata: Vánoce