Mapa kriminality: Podívejte se, kolik trestných činů či přestupků se stalo u vás v obci

Policie ČR, ilustrační foto

Autor: ČTK

11. listopadu 2022 18:44

Počty různých druhů trestných činů či přestupků v obcích si mohou lidé vyhledat v on-line mapách kriminality. Z map se dozvědí i to, kdy byl delikt nahlášen a jestli policie dopadla pachatele, v dalších úrovních pak mají obce a policie k dispozici podrobnější informace, například pravděpodobnost toho, zda se na konkrétním místě stane trestný čin.

On-line mapy kriminality mají více rovin. První je dostupná komukoli bez přihlášení. Na ní lidé najdou informace o počtech deliktů v určité oblasti za období, jaké si na mapě zvolí. Mohou si také vybrat, které konkrétní trestné činy chtějí na mapě zobrazit. Vzhledem k ochraně osobních údajů a ochraně obětí zločinů se ale na mapě nezobrazí konkrétní místo činu.

Představitelé obcí a policie se po přihlášení dostanou k dalším, podrobnějším úrovním map. Právě část pro obce dosud fungovala v pilotním režimu, letos v září byl spuštěn ostrý provoz pro celou ČR.

"V mapách je funkcionalita predikce, která nám na základě dat z minulosti a dalších vlivů, jež jsou důležité z pohledu kriminality, nám umožní lépe předvídat, kde by se v budoucnu mohla stát trestná nebo přestupková činnost," řekl ředitel odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Michal Barbořík. Data, která z map získají, mohou obce, policisté nebo strážníci využít například při plánování kamerového systému či policejních hlídek.

Témata: krimi Policie ČR