Trápí vás cena plynu a elektřiny? Stát poradí, jak ušetřit

Ilustrační foto

Autor: ČTK

20. října 2022 19:51

K úsporám energií a ke zvýšení energetické soběstačnosti domácností v Česku má přispět kampaň Zkrotíme energie, kterou dnes spustila ministerstva práce a životního prostředí se Státním fondem životního prostředí.

Informace o opatřeních ke snížení spotřeby a posílení nezávislosti najdou zájemci na novém webu. Postupně by měla vzniknout poradenská síť po celé republice. Její nastavení se začne testovat na Opavsku od listopadu. Od příštího měsíce začne také v každém krajském úřadu práce působit nový poradce. Na tiskové konferenci kampaň představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se zástupci dalších institucí.

"Téma je provázané mezi vícero resorty, abychom dokázali jako stát a ministerstva ve spolupráci s dalšími složkami a aktéry dobře dát pomocnou ruku lidem a nedávat jim jen pomoc ze státní sociální podpory (dávky), ale nabídnout jim opravdu koncept, který je může v nějaké střední a dlouhodobé perspektivě dostat do situace, že nebudou zdaleka tolik závislí na současných dodávkách energií, nebo se mohou v budoucnu stát plně soběstačnými," uvedl Jurečka.

Kampaň se zaměřuje na úspory, příspěvky na výdaje a energetickou soběstačnost. Na webu zájemci najdou rady, jak mohou spotřebu snížit. Dozvědí se, o kolik mohou díky jednotlivým krokům ušetřit a platit méně. K dispozici je kalkulačka. Díky snížení teploty vytápění, sprchování místo plné vany či efektivnímu větrání je možné snížit výdaje o několik tisíc korun, vyplývá z podkladů ke kampani. Podle nich Česko s plynem už šetří a letos za prvních devět měsíců spotřebovalo o 13,2 procenta zemního plynu méně.

Témata: Energetika Zemní plyn