Ceny energií se ode dneška mění! Jak se úsporný tarif projeví v praxi?

Energetika, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

27. září 2022 18:39

Dodavatelé energií již začali odběratelům zohledňovat státní příspěvek přes takzvaný úsporný tarif. Dodavatelé příspěvek většinou zákazníkům promítnou do nejbližších záloh, které o výši příspěvku sníží. První záloha, která se lidem sníží, bude říjnová.

Příspěvek z úsporného tarifu letos domácnosti obdrží na základě své smlouvy na odběr elektřiny, přičemž bude činit celkově 2000 Kč nebo 3500 korun podle spotřeby. Příští rok se však úsporný tarif ve schválené podobě aplikovat již nebude, protože vláda stanovila maximální ceny elektřiny a plynu.

Domácnosti s nižší spotřebou dostanou příspěvek 3500 Kč a domácnosti s vyšší spotřebou 2000 Kč. Důvodem je to, že domácnostem a firmám stát odpouští i poplatek za obnovitelné zdroje, který standardně činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny. Takže například domácnost s roční spotřebou tři megawatthodiny na poplatku ušetří 1797 Kč, domácnost se spotřebou deset MWh však ušetří již 5999 Kč. Poplatek za obnovitelné zdroje se přitom odběratelům odpouští od letošního října až do konce roku 2023.

Například Pražská energetika (PRE) klientům již připsala příslušné částky z úsporného tarifu na jednotlivé zákaznické účty. Zákazníci vidí tyto prostředky po přihlášení do aplikace Moje PRE. Zákazníci, kteří platí zálohy přes inkaso nebo SIPO, nemusejí nic řešit. Dodavatel elektřiny jim od října sám poníží zálohy.

Druhou skupinou jsou zákazníci, kteří hradí zálohy trvalým příkazem k úhradě. Zde dodavatel elektřiny nemůže platby nijak ovlivnit. Zákazník nás může kontaktovat a po dohodě s námi si poměrně snížit výši záloh. Také ČEZ promítá příspěvek do záloh už od října, aby mohli lidé čerpat státní pomoc co nejdříve. 

Do záloh za říjen promítá příspěvek také innogy. Příspěvek zohlednila již také Pražská plynárenská. V zálohách nebo vyúčtováních zohlední úsporný tarif také E.ON. 

Témata: Energetika