Volby v roce 2022 ještě neskončily, a už se blíží další. Co nás čeká v roce 2023 a dále?

Volby, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. září 2022 17:17

Úderem druhé hodiny skončily v sobotu komunální a první kolo senátních voleb. Pro letošní rok ale ještě nemáme odvoleno, příští týden ještě vhodí někteří z nás do urny svůj hlasovací lístek ve druhém kole senátních voleb. A zanedlouho se k volbám pohrneme znovu, příští rok si Češi zvolí novou hlavu státu. O rok později nás pak čekají hned troje volby.

K volebním urnám opět zamíříme už v pátek nebo v sobotu, tedy alespoň ti, kdo mají trvalé bydliště v některém z regionů, kde aktuálně probíhají senátní volby. Bude se totiž konat druhé kolo, v němž se rozhodne ze dvou nejúspěšnějších kandidátů.

K dalším volbám pak zamíříme relativně zanedlouho, a sice 13. nebo 14. ledna 2023, kdy se koná první kolo voleb prezidentských. Dva nejúspěšnější kandidáti pak postoupí do kola druhého, které proběhne 27. a 28. ledna 2023.

Poté si od hlasování zhruba na rok oddychneme. V roce 2024 nás ale čekají další volby, a hned troje. Nejprve se vydáme k volbám do evropského parlamentu, které se tradičně konají na přelomu jara a léta.

Na podzim se pak uskuteční krajské volby, které budou v některých okrscích opět spojeny se senátními volbami. I v tomto případě ve většině z nich pravděpodobně proběhne i druhé kolo.

V roce 2025 nás pak čekají sice jen jedny volby, ale extrémně důležité. Budeme totiž vybírat nové poslance. Sněmovní volby opět tradičně proběhnou na podzim, tedy aspoň v případě, že do té doby nedojde k vyhlášení předčasných voleb.

O rok později se opět zopakují komunální a senátní volby. Podobně jako tento a příští víkend, i v roce 2026 nás zřejmě čekají dvě kola voleb do Senátu. 

Pak si dáme ale dlouhou pauzu. V roce 2027 žádné plánované volby neproběhnou a k urnám tak opět vyrazíme až v roce 2028, a to rovnou třikrát. Zkraje roku totiž proběhnou prezidentské volby, na podzim pak volby krajské a opět senátní.

O rok později si opět zajdeme do volebních místností dvakrát. Nejprve k evropským volbám, na podzim pak opět k volbám do Sněmovny. Dekádu zakončí v roce 2030 opět komunální a senátní volby.

Témata: Volby