Cena elektřiny a plynu nutí Čechy hledat alternativní zdroje topení. Už je ale pozdě

Energetika

Autor: ČTK

23. srpna 2022 9:59

Znepokojují vás rostoucí ceny elektřiny a plynu a rádi byste našli na zimu levnější alternativní zdroj topení? Poptávka po krbech je oproti předchozím rokům až desetinásobná, výrobci ale nestíhají a kdo nepřešel na alternativní zdroj vytápění zavčas, do zimy to už zřejmě nestihne.

Ceny elektřiny v červenci podle statistiků meziročně vzrostly o 33,6 procenta, plyn zdražil o 59,8 procenta. Není proto divu, že poptávka po krbech na internetu je meziročně podle analýzy společnosti Upgates až desetinásobná. 

Reálně by byla vyšší, výrobci ji ale nestíhají pokrývat. Lidé na některé modely krbových kamen čekají půl roku i déle, a to navzdory zdražení o desítky procent. Důvodem vysokého zájmu je prudké zdražení elektřiny a plynu.

Nová a kvalitní krbová kamna lidé na internetu podle Pecha pořídí za zhruba 20.000 korun, výjimkou ale nejsou ani modely kolem 100.000 korun.

Předpokládá se další růst poptávky, až se venku ochladí. Extrémní prodeje asi potrvají na podzim a celý příští rok. Příčinou jsou rostoucí ceny energií a nejistota, která nutí domácnosti k návratu ke klasickému vytápění pomocí dřeva, které je dnes bezkonkurenčně nejlevnějším zdrojem vytápění.

Témata: domácnosti Energetika