Jednorázový příspěvek na dítě: Kde o něj od pondělí zažádat a co je k tomu třeba?

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

13. srpna 2022 8:44

Rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého budou moci od příštího týdne začít žádat o příspěvek 5000 korun na dítě. On-line žádost najdou na webu ministerstva či na novém ministerském portálu.

Potřeba je elektronická identita, tedy třeba ta bankovní. Osobně je pak možné požádat o jednorázovou dávku v Czech Pointech na radnicích a v krajských úřadech. Peníze začnou úřady práce pak vyplácet nejdřív koncem srpna.

Jednorázovou dávkou 5000 korun chce vláda zmírnit dopady zdražování na rodiny. Podle zákona je pro domácnosti s loňským příjmem do milionu korun hrubého na dítě, kterému 1. srpna nebylo ještě 18 let. Stát podporu vyplatí i na děti, které se od srpna do konce roku teprve narodí. Nárok na 5000 korun má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích.

Podle údajů ministerstva má na dávku nárok 1,1 milionu domácností. Příspěvek by mohlo dostat asi 1,6 milionu dětí. Z nich asi 240.000 pobírá přídavky, takže peníze na ně obdrží rodina automaticky. Vedení resortu očekává, že ostatní budou o dávku žádat hlavně v prvních deseti dnech, případně v prvním měsíci. Podle odhadů by polovina žadatelů mohla využít aplikaci a polovina vyrazit do Czech Pointů.

V on-line formuláři, kam je možné se dostat třeba přes bankovní identitu, mobilní klíč k e-Governmentu či datovou schránku, lidé musí pak případně zadat adresu skutečného pobytu. Vyberou také způsob doručení peněz a zvolí, zda chtějí s úřadem komunikovat hlavně e-mailem či textovými zprávami SMS. Poté vyplní jména a rodná čísla dětí a údaje o partnerovi, nebo zaškrtnou, že jsou samoživitelé. Na závěr potvrdí čestná prohlášení o tom, že příjem rodiny nepřesáhl milion a že uvedené osoby spolu bydlí.

Témata: Sociální dávky