Žádost o příspěvek 5000: Co vše je třeba splnit, abyste ji mohli podat?

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

12. srpna 2022 10:41

Elektronický formulář na klientském portálu ministerstva práce a sociálních věcí pro vyřizování příspěvku 5000 korun pro rodiny, které nepobírají dětské přídavky, bude spuštěn v pondělí 15. srpna. Rodinám, které přídavky pobírají, úřady práce už pětitisícový příspěvek na dítě automaticky vyřizují.

Pětitisícový příspěvek patří k opatřením, kterými chce vláda zmírnit dopady zdražování na rodiny. Nárok na dávku by mohlo mít podle Jurečky 1,6 milionu dětí, to je zhruba 1,1 milionu domácností, a výdaje by mohly činit asi 7,8 miliardy korun.

Úřady práce podle údajů ministerstva v červnu vyplatily 302.600 přídavků na děti. Jejich příjemci by tak měli v srpnu 5000 korun na potomka dostat automaticky. Ostatní budou mít na podání žádosti rok. Peníze by jim pak měly dorazit do konce dalšího měsíce po rozhodnutí o přiznání částky.

Podle zákona je příspěvek na dítě, kterému 1. srpna nebude ještě 18 let. Stát dávku vyplatí i na děti, které se od srpna do konce roku teprve narodí. Nárok na 5000 korun od státu má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích.

Do milionového příjmu se započítává nejen výdělek ze zaměstnání a podnikání. Zahrnují se i nájmy a ostatní příjmy, které se v Česku daní. Mezi ně patří třeba příjem z autorských práv, výživného, příjmů z prodeje nemovitostí, cenných papírů i jiných věcí či z převodu firmy. Týkat by se to mělo také výsluh, náhrad mzdy či platu, pojistného plnění, odměn, odchodného, důchodů, nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, dávek či rodičovské. Zohledňovat se nebudou případné výhry. V potaz se mají brát částky, které byly loni vyplacené či zaúčtované. Živnostníkům s paušálem se má započítat jako příjem nejméně polovina celostátní průměrné mzdy.

Témata: Sociální dávky