5000 na dítě: Proč dávku stát vyplácí a kdo na ni má nárok?

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

11. srpna 2022 17:25

Úřady práce začaly vyřizovat příspěvek 5000 korun na dítě pro rodiny, které pobírají dětské přídavky. Ostatní domácnosti s loňským hrubým příjmem do milionu korun budou pak moci o podporu začít žádat přes portál.

Jednorázovou dávkou 5000 korun chce vláda zmírnit dopady zdražování na rodiny. Podle zákona je pro domácnosti s loňským příjmem do milionu korun hrubého na dítě, kterému 1. srpna nebylo ještě 18 let. Stát podporu vyplatí i na děti, které se od srpna do konce roku teprve narodí.

Nárok na 5000 korun má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích.

Podle údajů ministerstva má na dávku nárok 1,1 milionu domácností. Příspěvek by mohlo dostat asi 1,6 milionu dětí. Z nich asi 240.000 pobírá přídavky, takže peníze na ně obdrží rodina automaticky. Vedení resortu očekává, že ostatní budou o dávku žádat hlavně v prvních deseti dnech, případně v prvním měsíci. Podle odhadů by polovina žadatelů mohla využít aplikaci a polovina vyrazit do Czech Pointů.

Témata: Sociální dávky