Jak se chovat v moři v Egyptě? Úřady radí turistům, co nedělat

Hurgáda, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. července 2022 21:33

Dva smrtelné útoky žraloka u pobřeží Hurghady otřásly nejen veřejností, ale i egyptskými úřady. Ty vydaly sérii rad, jak se chovat, aby turisté minimalizovali riziko styku s tímto smrtelně nebezpečným zvířetem.

Při dvou útocích žraloka v Hurghadě, které se odehrály na začátku července, zemřely dvě ženy. První obětí se stala 68letá Rakušanka, které žralok ukousl ruku a nohu v zátoce jižně od Hurghady a která zemřela krátce po převozu do nemocnice. Druhou obětí útoku žraloka, o níž v neděli informovaly egyptské úřady, je žena z Rumunska.

Pobřeží Rudého moře v okolí útoku bylo na tři dny uzavřeno a úřady zakázaly vodní aktivity, jako je potápění, šnorchlování, windsurfing nebo plachtění. Zákaz platil od soboty na tři dny.

Úředníci také přijali řadu opatření na ochranu turistů ve městě, včetně distribuce písemných pokynů o tom, co by plavci a potápěči neměli dělat, když jsou v moři, aby žraloky nelákali.

Podle serveru middleeasteye.net úřady například radí turistům, aby se zdrželi házení jídla nebo nošení parfémů do vody. Obecně také platí, že žraloci mají velmi dobře vyvinuté některé smysly a láká je krev. Lidé s otevřeným zraněním by se také měli vyvarovat vstupu do moře. 

Celým tragickým incidentem se nadále budou zabývat úřady a ministerstvo životního prostředí vytvořilo komisi, která útoky prošetří. Egypt se navíc chystá zavést opatření, aby k podobným útokům nedocházelo.

Případy napadení lidí žralokem jsou v Egyptě spíše výjimečné a nelze předpokládat, že by se opakovaly příliš často. V Rudém moři, u kterého leží i letovisko Hurghada, ale žije více než 40 druhů žraloků. Někteří z nich mohou způsobit i smrtelná zranění.

Témata: Egypt žraloci Moře