Kvalita vody ke koupání: Kterým místům se raději vyhnout?

Jezero, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

18. června 2022 17:34

Kvalita vody ve většině přírodních koupališť, která kontrolují hygienici, zůstává dobrá. Hygienici nicméně upozornili na několik případů, kdy měla voda v rybnících, jezerech či přehradách zhoršenou viditelnost, někde obsahovala i zvýšené množství sinic nebo chlorofylu.

Zhoršenou kvalitu má kvůli sinicím například Máchovo jezero na Českolipsku. Ve Velkém rybníce u Hroznětína na Karlovarsku je voda nevhodná ke koupání, na Vysočině dnes hygienici vydali zákaz koupání v rybníku Ředkovec na Havlíčkobrodsku.

Středočeská přírodní koupaliště mají velmi dobrou kvalitu vody. Na všech místech, kde hygienici kvalitu měřili, hodnotili vodu stupněm jedna nebo dva na pětistupňové škále. Voda je tedy vhodná ke koupání, respektive má mírně zhoršené vlastnosti. V tomto týdnu ale hygienici nové odběry nedělali, hodnocení vycházejí z měření z minulého týdne. Mírně zhoršenou vodu má písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, jezero Ostrá na Nymbursku, koupaliště Jureček v Říčanech u Prahy, na Slapské přehradě jsou na stupni dva Županovice a Živohošť.

V Ústeckém kraji rozbory vody odhalily zvýšený obsah chlorofylu jen ve vodních nádržích Varvažov na Ústecku a Chmelař na Litoměřicku, kde je také zhoršená průhlednost vody.

Také na některých venkovních koupalištích v Plzeňském kraji se za uplynulý týden lehce zhoršila jakost vody. Podle posledních dostupných měření hygieniků například klesla průhlednost vody v Seneckém a v Šídlovském rybníku v Plzni, na přehradě Hracholusky na Radosti mírně přibylo chlorofylu ve vodě. Ani na jednom z těchto míst ale voda nepředstavuje zdravotní riziko. Koupaliště Kotynka v Dobřanech má zhoršenou jakost vody, na třetím stupni ke kvůli mikrobiologickým hodnotám i jezírko Košutka v Plzni.

V Karlovarském kraji se zhoršila kvalita vody ve Velkém rybníce. Zatímco před dvěma týdny tam hygienici zjistili pouze její zhoršenou jakost, nyní vodu označili za nevhodnou ke koupání.

Na Vysočině dnes hygienici zakázali koupání v rybníku Ředkovec na Havlíčkobrodsku. Ve vodě je hodně sinic a chlorofylu, podle hygieniků tam hrozí poškození zdraví. Nevhodný ke koupání je v tomto okrese kvůli znečištění vody rybník Kachlička. Vloni se v těchto rybnících voda zkazila až v červenci.

Voda v přírodních i umělých koupalištích v Královéhradeckém kraji je pro koupání vyhovující. Jen v Oborském rybníku u Jinolic na Jičínsku musejí lidé počítat s horší průhledností vody a mírně zhoršená kvalita vody je na koupališti v Dolcích u Trutnova.

Mírné znečištění vodními mikroorganismy hygienici v Pardubickém kraji už na konci května zjistili v rybníku Rosnička na Svitavsku, koupání tam však zakázané není. Horší průhlednost vody má také rybník Hluboký na Pardubicku.

Voda v přírodních koupalištích na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku, kde hygienici v tomto týdnu prováděli pravidelný odběr vzorů, je většinou vyhovující a vhodná ke koupání. Výjimkou je stále nádrž Brušperk, kde nadále nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, která se projevuje zejména vyrážkou.

Voda v Plumlovské přehradě nedaleko Prostějova v Olomouckém kraji je podle posledního rozboru hygieniků stále čistá a vhodná ke koupání. Lidem tam žádné zdravotní problémy při vodní rekreaci nehrozí. Vzorky z přírodního koupaliště Poděbrady u Olomouce odeberou hygienici později.

Kvalita vody v přírodních koupalištích ve Zlínském kraji zůstává nadále dobrá, voda je na všech sledovaných místech vhodná ke koupání. Pouze ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel a v přehradě Luhačovice na Zlínsku a také v nádrži Bystřička na Vsetínsku má voda mírně zhoršené vlastnosti kvůli výskytu řas. Po koupání by se lidé měli osprchovat pitnou vodou. Zvýšený výskyt sinic, které mohou být zdraví škodlivé, tam hygienici nezjistili.

Voda na Brněnské přehradě je vhodná voda ke koupání, má až 21 stupňů. Na přehradě sleduje pět koupališť, a to Kozí horku, Rakovec, Rokli, Osadu a Sokolské koupaliště. Vhodnou vodu ke koupání mají podle poslední analýzy i další přírodní koupaliště v kraji.

Témata: koupání Jezera