Cena plynu opět dramaticky roste. Co za tím stojí?

Ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

16. června 2022 18:22

Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent, surovina se nyní prodává za více než 140 eur za megawatthodinu (MWh). Cena se začala zvyšovat po zprávě, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1.

Úplné zastavení plynovodu Nord Stream 1 by bylo katastrofou pro Německo, které je na dodávkách plynu tímto potrubím závislé, řekl podle agentury RIA Novosti ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck veřejnost ujistil, že zásobování Německa plynem ohroženo není, může se ale prodražit. Ministerstvo uvedlo, že i přes nynější problémy se nadále daří plnit plynové zásobníky na nadcházející zimu. Země se zároveň připravuje na nejhorší varianty a podle Habecka by měli pomoci i obyvatelé tím, že budou energiemi co nejvíce šetřit.

Ruská státní společnost Gazprom už dodávky plynu potrubím Nord Stream 1 tento týden omezila celkem asi o 60 procent, maximální objem dodávek se tak snížil z obvyklých 167 milionů metrů krychlových na 67 milionů metrů krychlových za den. Italská energetická společnost Eni oznámila, že Gazprom jí dnes dodá jen 65 procent dohodnutého objemu plynu. Rakouská OMV pak uvedla, že od Gazpromu bude odebírat méně plynu.

O snížení objemu dodávaného plynu Gazprom informoval také partnery na Slovensku a v České republice. Slovenský podnik SPP i česká elektrárenská společnost ČEZ ale na dotaz agentury Reuters uvedly, že omezení dodávek nemá na zákazníky žádné dopady. Podle odborníků, které už dříve oslovila ČTK, by zastavení dodávek plynu do Německa pocítila i Česká republika.

Během prvních pěti měsíců letošního roku Gazprom naopak zvýšil dodávky plynu do Číny o 67 procent. Na ekonomickém fóru v Petrohradu to dnes řekl generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Ve svém projevu také obhajoval rozhodnutí firmy, která po uvalení západních sankcí na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu snižuje své dodávky do Evropy.

Témata: Zemní plyn