Čím budeme topit, když nebude plyn? A jak ušetřit?

Energetika, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. června 2022 18:03

Většina z nás je závislá na plynu, aktuální dění nás rozhodně nemůže nechat v klidu. Co budeme dělat, když plyn nebude nebo zdraží natolik, že bude neúnosné za jeho odběr platit?

Nejprve je třeba se uklidnit. Toho, že by plyn přestal do našich domácností se bát nemusíme. Pravdou ale je, že jeho cena může dál stoupat. Už teď za něj většina domácností platí výrazně víc než dřív, nedá se očekávat, že by zlevnil. Naopak.

Plyn používáme většinou na topení

K síti je v České republice připojených asi 2,6 milionu domácností, které ročně spotřebují až třetinu plynu prodaného v tuzemsku. Až dvě třetiny této spotřeby tvoří vytápění domů a bytů, asi pětina pak ohřev vody. Zbytek je určen na vaření.

Není se tak čemu divit, že v poslední době mnozí z nás začali řešit, čím budou topit. Vzrostl zájem o kotle na dřevo a kamna na pelety, někdo vsadil na elektřinu (i její cena ale roste) nebo na energie z obnovitelných zdrojů. Sice to vyžaduje vyšší vstupní investici, ta se ale během několika let vrátí.

Moderní systémy šetří životní prostředí i vaši peněženku, na většinu z nich se dají čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám. Jak se tedy dá topit jinak než plynem?

Než se vůbec pustíme do řešení způsobu vytápění, měli byste izolovat dům. Zateplete fasádu, stará okna vyměňte za nová, izolujte i práh u vstupních dveří. Že dům teprve budete stavět? Vsaďte na pasivní dům. Oblíbeným způsobem vytápění je tepelné čerpadlo, které studený vzduch ohřívá teplem získaným z ohřátého vzduchu. Patří mezi nejúspornější způsoby vytápění, musíte ho ale správně vybrat. Další možností jsou solární panely, které lze využít jak k vytápění domu, tak k ohřevu vody. Za určitých podmínek se dá topit i klimatizací. Moderním řešením jsou i již výše zmíněná kamna na pelety. Plynu se vzdát nechcete?Žádný z výše uvedených moderních řešení vás nezaujalo, radši zůstanete u plynu? Pak se vám jistě budou hodit tipy na to, jak ušetřit. Stoupající ceny plynu sice neovlivníme, jeho spotřebu ale ano. Jak na to?

Základem je vhodný kotel

Máte kotel už dlouhé roky, místo pořízení nového raději investujete do nových součástek a jeho opravy? Zvažte jeho výměnu. Moderní kotle totiž umí ušetřit hromadu peněz.

Jedete pryč? Topení nevypínejte!

Když odjíždíte na dovolenou, topení vypnete a myslíte si, že ušetříte? Omyl! Místnosti prochladnou a než je pak vytopíte, bude to chvíli trvat. Spotřeba taky nebude zrovna malá.

Odvzdušněte radiátory

Topíte jako i život, ale pořád je vám doma chladno? Za topení možná zbytečně zaplatíte víc, než je nutné. Důvodem mohou být vzduchové bubliny v radiátoru. Zkuste je odvzdušnit.

Zaizolujte okna

Kvalitní těsnění do oken umí zvednout teplotu v místnosti až o 2 °C, což se sice může zdát málo, na úspoře energií to ale poznáte.

Zkuste změnu dodavatele

Řešením může být i změna dodavatele plynu. Ceny za m3 se u jednotlivých dodavatelů často výrazně liší, ušetřit tak můžete stovky i tisíce korun.

Víte, že si můžete online porovnat nabídky jednotlivých dodavatelů, a pokud některý z nich pro vás bude mít výhodnější nabídku, můžete ho rovnou i změnit?

Témata: Energetika