Milostivé léto se v roce 2022 asi zopakuje. Jak funguje a koho se týká?

CZK

Autor: ČTK

18. května 2022 16:09

Vláda na dnešním zasedání schválila návrh zákona, který umožní části dlužníků splatit exekuce bez úroků. Opakování tzv. milostivého léta bude trvat tři měsíce od 1. září.

Ve druhém kole by se podle návrhu mohly ukončit exekuce na dluh u samospráv, úřadů, státních fondů, škol, městských či státních a polostátních firem, zdravotních pojišťoven, Českého rozhlasu či České televize. Týkat by se mělo exekucí, které začaly před loňským 28. říjnem.

Dlužník bude muset podle návrhu exekutorovi písemně sdělit, že žádá o zahájení postupu podle pravidel milostivého léta. Bude moci požádat o sdělení výše původní dlužné částky, kterou má ještě uhradit. Exekutor bude muset odpovědět do 15 dnů. Při překročení této lhůty se dlužníkovi milostivé léto prodlouží. Paušální náhrada nákladů exekuce má činit 1500 korun bez DPH.

Lidé, kteří se při posledním takzvaném milostivém létě zbavili dluhů a exekucí, se zatím podle dluhových poraden nevracejí. Není ale vyloučeno, že část z nich se znovu do problémů dostane.

Veřejnoprávní milostivé léto umožnilo od loňského listopadu do konce letošního ledna desítkám tisíc lidí zbavit se svých dluhů vůči veřejnoprávním a některým soukromoprávním institucím za velice výhodných podmínek. Stačilo uhradit jistinu a minimální náklady řízení ve výši 750,- Kč plus DPH, zbývající náklady, penále a poplatky byly odpuštěny a staly se nevymahatelnými.

Milostivé léto pomohlo hlavně těm klientům, kteří měli nesplatitelné a dlouhotrvající dluhy. Spousta z nich ale příležitost nevyužila, protože neměla na splacení základní jistiny.

Témata: milostivé léto dluhy