Pálení čarodějnic se blíží. Na co by si Češi měli dát pozor nejvíc?

Pálení čarodějnic 4

Autor: ČTK

26. dubna 2022 19:28

S blížící se poslední dubnovou nocí, spojenou s tradičním pálením čarodějnic, hasiči varují před zbytečnými požáry a popáleninami a vyzývají k opatrnosti a dodržování zásad požární bezpečnosti.

Letos navíc očekávají o této filipojakubské nebo také Valpuržině noci, která připadá na noc ze soboty na neděli, velké oslavy pálení čarodějnic - po dvou letech opatření proti šíření koronaviru se totiž vrátí i na veřejná prostranství. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Pavla Jakoubková.

V souvislosti s plánováním pálení čarodějnic připomněla, že podle zákona o požární ochraně mají lidé i firmy ohlašovací povinnost. "Každý pořadatel akce by si měl ověřit, zda mu místním předpisem, například vyhláškou obce, vzniká povinnost ohlásit plánovaný oheň operačnímu a informačnímu středisku příslušného Hasičského záchranného sboru kraje," uvedla mluvčí. Plánované rozdělávání ohně lze podle ní nahlásit hasičům prostřednictvím aplikace https://paleni.izscr.cz, a tím mimo jiné zamezit jejich zbytečnému výjezdu k domnělým požárům.

Podle mluvčí je také velmi vhodné, aby organizátoři při pálení hlavně velkých vater požádali o spolupráci místní dobrovolné hasiče.

Hasiči mají při pálení čarodějnic každoročně více práce. Před rokem vyjížděli v celé republice k 91 požárům, což bylo proti předchozí filipojakubské noci o dvacet víc. Dlouhodobý průměr je zhruba 50 požárů denně. Za uplynulých deset let zaznamenali hasiči nejvíce požárů poslední dubnový den v roce 2012, a to 154. Následovaly 30. duben 2018 a 2016 se 136 a 120 požáry.

Podle Jakoubkové obecně platí, že největší roli v nárůstu požárů při oslavách hraje počasí. "Pokud je před 30. dubnem dlouho sucho a je teplo, dojde k požáru mnohem snáz, než když je půda prosáklá vodou. Stejně tak je nebezpečný silný vítr, který žhavé uhlíky rozfouká po okolí," uvedla mluvčí a doplnila, že velmi suchý duben byl v roce 2018 i 2016, kdy výrazně přibylo požárů v přírodě během celého jara.

Letos v březnu podle nedávných informací meteorologů spadlo v Česku v průměru o dvě třetiny méně srážek než obvykle. V současné době je podle údajů na webu Intersucho třemi nejhoršími stupni sucha zasažena zhruba pětina republiky. Sucho je mimo jiné v jižních Čechách s výjimkou Šumavy nebo ve středním Polabí. Předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v následujících dnech srážky očekává, mají být většinou ale jen místy. Více pršet má opět v neděli.

Témata: Pálení čarodějnic Hasiči