Bývalí klienti chtějí po Bohemia Energy odškodné. Jeden požaduje 90 milionů korun

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. února 2022 14:10

Bývalí klienti skupiny Bohemia Energy a dalších alternativních dodavatelů, kteří ukončili činnost, si nárokují odškodné v průměrné výši 24.000 korun. Odpovídá to částce, o kterou musí ročně platit více u nových dodavatelů.

Rekordmanem ve výši požadovaného odškodného je výrobní závod, u něhož rozdíl činí přes 90 milionů korun. Bývalým klientům nejen Bohemia Energy, ale i dalších padlých dodavatelů, pomáhá se získáním odškodného společnost KPS Advisory se svým projektem Peníze z Bohemky. Přihlásily se jí již tisíce bývalých klientů. ČTK o tom dnes informovala mediální zástupkyně firmy Radka Háčková.

Většina bývalých zákazníků měla podle Háčkové v průměru nastavené zálohy na dodávky elektřiny a plynu v rámci běžné spotřeby v domácnosti zhruba na 3000 korun s garancí výše plateb nejčastěji na 12 měsíců. "U nových dodavatelů, ke kterým museli po ukončení činnosti alternativních dodavatelů přejít, platí v průměru přes 5000 korun. Ročně tak musí vynaložit zhruba 24.000 korun ročně navíc, což odpovídá jejich způsobené škodě a tedy nároku na odškodnění," uvedla Háčková.

Do projektu penizezbohemky.cz se podle ní během měsíce od spuštění přihlásilo 6863 klientů a 98 firem. Naprostou většinu z nich tvoří bývalí zákazníci Bohemia Energy, dále pak společností Kolibřík energie a Lumius. Podle předběžného výpočtu, provedeného na základě již analyzovaných smluv a podkladů, může výše odškodnění již registrovaných klientů přesahovat částku 285 milionů korun.

"Doposud nejvyšší odškodnění si nárokuje výrobní závod, kterému náklady na elektřinu a plyn stouply o více než 90 milionů korun za rok," uvedla Háčková.

Témata: Bohemia Energy Energetika