Vánoční prázdniny ve školách: Budou prodlouženy?

Děti ve škole, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. listopadu 2021 10:28 | Aktualizováno: 30. listopadu 2021 22:00

Kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN) se chce do konce týdne sejít s ministrem školství v demisi Robertem Plagou (za ANO) a jednat s ním o možném prodloužení vánočních prázdnin. Zatímco nastupující vláda koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN kvůli epidemii covidu-19 navrhla dřívější začátek vánočních prázdnin, dosavadní ministr se k tomu vyjádřil spíš odmítavě.

Podle Gazdíka je třeba vyjasnit, jak budou školy fungovat bez ohledu na to, kdo bude v čele resortu. ČTK dnes o tom informoval mluvčí STAN Tomáš Pergl. Plaga dnes zopakoval, že prodloužení prázdnin by mělo smysl pouze tehdy, pokud by se omezily i aktivity v jiných částech společnosti.

Podle návrhu opatření, která minulý týden představila nově vznikající vláda, by kvůli výraznému zhoršení epidemie měly vánoční prázdniny začít od pondělí 20. prosince. Harmonogram letošního školního roku počítá s prázdninami od čtvrtka 23. prosince. Děti se mají do lavic vrátit 3. ledna. Plaga v reakci uvedl, že případné prodloužení prázdnin by nedávalo smysl bez současného omezení třeba i provozu podniků. "Pokud by prodloužení vánočních prázdnin mělo být v tomto směru jediným opatřením, opět by to byly školy, které jako jediné brzdí epidemii a nesou její následky," řekl.

Gazdík by se chtěl s Plagou do konce týdne sejít a vše s ním probrat. "Naším cílem je zmírnit epidemickou situaci na školách a zajistit hladký povánoční start výuky,“ uvedl. Problém je podle něj momentálně to, že není jasný termín jmenování nové vlády. Koaliční tým ho proto dnes pověřil, aby zajistil hladký přechod změny řízení ministerstva školství. "Za mě by měly prázdniny začít dřív a žáci a studenti by na ně měli odejít otestovaní,“ řekl. I když podle něj prodloužení prázdnin může rodičům způsobit komplikace, považuje to za lepší variantu, než zavírat v novém roce větší počet škol.

Plaga zopakoval, že samotné prodloužení prázdnin mu smysl nedává. "Ale jsem samozřejmě připraven se s budoucím panem ministrem na toto téma sejít a kromě toho bych jej rád informoval také o aktuálním stavu zajištění testování ve školách," dodal. Kdy by se schůzka mohla konat, neupřesnil.

Gazdík minulý týden řekl, že prodloužení prázdnin by podle epidemiologů mělo tak velký efekt, že by se to vyplatilo pro zklidnění epidemické situace. Ještě před měsícem s návrhy některých odborníků na vyhlášení několikadenního volna či uzavření škol na dva týdny nesouhlasil. Podle něj tehdy bylo jasné, že se bude epidemie dál zhoršovat a děti by se do škol po dvou týdnech asi nevrátily. Po Vánocích by se podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) ve školách otestovaly na covid-19 a tím by se zjistilo, jak se nákaza rozšířila v rodinách.

Vánoční prázdniny se kvůli epidemii prodloužily už loni. Místo v úterý 22. prosince šli žáci do škol naposledy v pátek 18. prosince. Do lavic se část z nich vrátila v pondělí 4. ledna, většina zůstala do jara doma na distančním vzdělávání.

Témata: Vánoce děti Školství