Pád Bohemia Energy a dalších dodavatelů: Mohou lidé zůstat bez elektřiny?

Energetika, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. října 2021 9:24

Nehrozí, že by zákazníci končící Bohemia Energy nenašli nového dodavatele energií. Mají na to půl roku a zákazníky osloví firmy, které jsou tzv. institutem poslední instance. Lidé ale musí počítat se zdražením!

Situaci sice bude komplikovat fakt, že někteří dodavatelé energií nyní nové zákazníky kvůli vysokým cenám energií nenabírají, i tak bude ale na trhu dostatečný výběr. Vždy ale určitě budou dodavatelé, kteří využijí této situace.

Ze současné situace může těžit libovolný dodavatel, největší potenciál mají ale dodavatelé takzvané poslední instance, u kterých budou zákazníci Bohemia Energy v půlroční ochranné lhůtě. 

Takzvaný dodavatel poslední instance je nástrojem, který chrání spotřebitele v případě úpadku dodavatele energií. Nastupuje okamžitě a energie od něj lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení.

Lidé ale musí stihnout změnit dodavatele během šesti měsíců. Pokud by nepodepsali smlouvu s novým poskytovatelem energií, dostali by se do režimu neoprávněného odběru, za který již hrozí sankce. 

Lze také očekávat, že během půl roku vyvinou iniciativu i obchodníci dodavatelů. Mohou například lidem nabídnout elektřinu s nulovou marží, případně za nižší cenu, než za kterou ji nakoupili.

Lidé ale obecně musí s přechodem k novému dodavateli počítat se zdražením energií! Například energetická společnost ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš odhaduje nárůst cen u elektřiny asi o třetinu a u plynu o polovinu až dvě třetiny.

Témata: Energetika Bohemia Energy ČEZ