Lidl stahuje tohle mleté maso! Nemáte ho doma?

Lidl, supermarket

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. října 2021 18:59 | Aktualizováno: 7. října 2021 21:58

Veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa původem z Polska, ve kterém zjistili šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. V Česku jej zpracovávala firma Maso uzeniny Polička.

Spotřebitelé by vepřové mleté maso neměli konzumovat, můžou ho vrátit na prodejně, kde ho zakoupili, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Podle Lidlu nese odpovědnost za uvedenou situaci výhradně dodavatel z Poličky, od kterého nemá řetězec sjednané dodávky masa z Polska.

Podle firmy Maso uzeniny Polička byl vzorek zachycen v rámci pravidelných kontrol, jde o první nález antibiotik v historii těchto testů. Další odběry firma provádí nad rámec legislativních povinností. Firma dodala, že je v roli poškozeného a zahájila právní kroky vůči dodavateli masa.

"Inspektoři SVS odebrali u výrobce vzorek ze zásilky masového vepřového ořezu dovezeného z Polska. Následné vyšetření prokázalo ve vzorku výrazně nadlimitní obsah amoxicilinu. Detekovaná hodnota byla 60krát vyšší než limit, který činí 50 µg/kg," uvedli veterináři. Do skladů Lidlu bylo zboží vyexpedované 3. října.

Maso bylo označené jako Vepřové mleté maso 20 %, váha 1 kg, číslo šarže: 207237 s datem použitelnosti do 10. 10. 2021.

Amoxicilin patří do skupiny penicilinů. "Peniciliny mají obecně nízkou toxicitu, u některých jedinců mohou však vyvolávat alergické reakce," dodal mluvčí.

Podle zpracovatelské firmy byla většina masa stažena z trhu. "Vedení společnosti Maso uzeniny Polička chce zdůraznit, že za danou situaci nenese žádnou zodpovědnost ani společnost Lidl," uvedla společnost.

Lidl se za komplikace zákazníkům omluvil. "S dodavatelem pochybení intenzivně řešíme tak, aby se v budoucnu již obdobná situace nemohla opakovat," sdělil ČTK mluvčí řetězce Tomáš Myler.

Nejde o jediný problém s polskými potravinami, který se v poslední době objevil. Například v létě veterináři varovali před polskou zmrzlinou Milka, která obsahuje stopové množství karcinogenního etylenoxidu. Šlo o 250.000 samostatných nanuků, 15.000 balení multipack po šesti a osmi kusech a o zhruba 37.000 balení zmrzliny ve vaničkách o objemu 480 ml. V Česku pak předloni platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Společnost Maso uzeniny Polička minulý rok výrazně zvýšila zisk po zdanění, který činil více než 83 milionů korun. V roce 2019 byl asi 28 milionů korun. Tržby se meziročně zvýšily o devět procent na 2,471 miliardy korun. Podnik existuje od roku 1985, o sedm let později byl privatizován. Firma loni zaměstnávala průměrně 335 lidí.

Témata: lidl