Zdražování elektřiny: Do kdy potrvá?

Energetika, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. října 2021 17:33

Evropská centrální banka (ECB) předpokládá, že růst cen energií a výpadky v dodavatelských řetězcích, které tlačí vzhůru inflaci v eurozóně, v příštím roce poleví.

Při vystoupení před výborem Evropského parlamentu pro hospodářské a měnové záležitosti to dnes řekla prezidentka ECB Christine Lagardeová.

Šéfka centrální banky potvrdila oficiální názor ECB, že inflace v eurozóně se v příštím roce vrátí pod dvě procenta. Dala nicméně najevo, že registruje rostoucí obavy z toho, že vyšší inflace by se mohla udržet i delší dobu.

"Inflace by mohla být slabší, než se předpokládá, pokud ekonomickou aktivitu ovlivní obnovené zpřísňování (koronavirových) restrikcí. Zároveň však existují faktory, které by mohly vést k silnějším cenovým tlakům, než teď očekáváme," uvedla šéfka ECB. "Zatím však vidíme pouze omezené známky této hrozby," dodala podle agentury Reuters.

Za zrychlováním růstu cen stojí zejména vyšší náklady na energie. Jedním z důvodů je ale také růst cen průmyslového zboží a potravin, což částečně odráží potíže v dodavatelských řetězcích.

Témata: Energetika Elektřina