Houbařská sezóna je v plném proudu! Kam vyrazit?

Houby, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. září 2021 8:35

Pokud se řadíte mezi milovníky houbaření, možná už jste letos na nějaké to pátrání vyrazili. Pokud ne, měli byste to rychle napravit. Podle mykoložky totiž letos rostou, a více než loni.

"Houby letos rostou výrazně více než v roce minulém, hlavně kvůli častým srážkám," tvrdí podle serveru idnes.cz mykoložka Tereza Tejklová. Dodává, že nejčastěji se objevují holubinky, křemenáče a hřiby dubové.

Je ale potřeba vytipovat správné místo, ne všude se jim daří. Ve středních Čechách houby rostou spíš lokálně. Lepší situace je v Brdech nebo na Křivoklátsku.

Naopak třeba v okolí Čelákovic nebo Kostelce nad Černými lesy je houbařská sezona v počátcích. Příznivá situace není ani v okolí Hořovic na Berounsku. 

"Největší šance budete mít určitě ve středních a nižších polohách. Určitě bych nechodila do hor," míní mykoložka s tím, že nejvíce hub bývá v Pošumaví.

Houbařská sezóna běžně trvá do října, záleží ale na tom, jak se povede počasí. Na rozdíl od rozšířené představy totiž houbám mokro vadí, časté deště tudíž jejich růst příliš nepodporují.

Houby ale na druhou stranu nemají rády ani tropické teploty, kterých se v poslední době moc nedostává. 

Témata: Houby