Dny NATO 2021: Vše, co potřebujete vědět!

Dny NATO v Mošnově

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. září 2021 15:47

Dny NATO jsou za dveřmi. Už o víkendu se milovníci armádní techniky dočkají největší události, jakou v našich končinách mohou spatřit. Na co se letos můžete těšit?

Víceúčelový letoun páté generace F-35 Lightning II a bezpilotní letoun MQ-9 Reaper budou největšími lákadly letošních Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil Armády ČR, které se uskuteční 18. a 19. září na letišti v Mošnově na Novojičínsku.

Počet diváků bude ale omezený na 40.000 denně. Vstup bude bezplatný, všichni návštěvníci si ale budou muset pořídit vstupenku. Tu můžete obdržet ZDE.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Například v letech 2018 a 2019 je navštívilo zhruba 220.000 lidí. Loni se akce kvůli koronavirové pandemii konala bez přítomnosti diváků na letišti, vzhledem k vysoké sledovanosti přenosů na internetových stránkách ale podle organizátorů splnila svůj účel.

Návštěvníci budou muset mít negativní test na nemoc covid-19, potvrzení o očkování nebo o prodělaném onemocnění. Dokončené očkovaní musí mít minimálně polovina návštěvníků. Vstupenky budou nepřenosné, budou platit jeden den a budou na jméno.

Letos se akce zúčastní jednotky ze 17 zemí, speciálním partnerským státem bude Švédsko. Technologiemi nabitý víceúčelový stroj F-35 Lightning II, jejž na statické ukázce představí italské letectvo, bude prvním letounem páté generace, který lidé na akci uvidí. Viceúčelový bezpilotní letoun MQ-9 Reaper letectva USA se vůbec poprvé představí na akci pro širokou veřejnost.

Své nové schopnosti a prostředky předvede česká armáda. Po pěti letech se na Dny NATO vrátí konvertoplán V-22 Osprey. Mezi dalšími taháky bude legendární letoun druhé světové války Douglas C-47 Dakota z historické jednotky britské RAF Battle of Britain Memorial Flight. Na akci zavítá poprvé, k vidění bude i v dynamické ukázce.

Témata: Dny NATO