Chystáte se na dovolenou? Téhle zemi se vyhněte obloukem! Nemusíte se z ní vrátit živí!

Mexiko, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. dubna 2018 11:49

Mexiko patří k nejpopulárnějším turistickým destinacím. Dlouhé sluncem zalité pláže, příjemné podnebí a přátelští lidé. Přesto právě tato země patří k jedněm z nejnebezpečnějších míst na světě.

Mexiko prožívá brutální války drogových kartelů o moc, píše news.com.au. Ve čtvrtek přišlo v Guerreru o život 16 lidí ve dvou přestřelkách.  Šest z nich byli policisté. Následující den, střelci na vodních skútrech zahájili palbu na plážové prodejce v hotelovém rezortu v Cancúnu.

Vhledem k tomu, že se na pláži nacházeli i turisté a děti, jednalo se o útok zvláště bezohledný. Ohrožuje totiž ekonomiku celé oblasti, která je na příjmech z turismu naprosto závislá. Násilí v Cancúnu, jednom z nejoblíbenějších turistických resortů v Latinské Americe, přibývá geometrickou řadou. Od počátku roku je ve městě již 100 vražd. Ve městě byl letos vytvořen smutný rekord, když bylo zabito 14 lidí za 36 hodin.

Přesto popularita Mexika stoupá a je již šestou nejvyhledávanější turistickou destinací na světě. Jen Acapulco vloni navštívilo 1,3 milionu návštěvníků, což bylo o 7% více než v roce 2016. Turistický resort ve městě je však pod drobnohledem policie. Hlídá jej dnem i nocí přes 1700 policistů s 250 policejními vozy a dvěma helikoptérami.

Bezpečnost byla zpřísněna poté, co místní v roce 2013 znásilnili šest španělských turistek, a došlo k několika brutálním vraždám turistů. Přesto místní tvrdí, že se turisté nemusí ničeho obávat „Není důvod se tu cítit nebezpečně. Lidé věří tomu, co si přečtou v novinách. Pro normální lid je tu ale klid, “ tvrdí pro The Telegraph taxikář Miguel.

Statistiky však mluví jinak. Za rok 2017 bylo v Mexiku zavražděno 29 163 lidí, což je o 27% více než v roce 2016. To dělá z Mexika suverénně světovou mocnost. Někteří experti srovnávají drogové války v Mexiku s brutalitou Islámského státu. Kartely totiž své oběti velmi často mučí a popravují těmi nejbrutálnějšími způsoby.  Jejich části těl pak jako varování nechávají na veřejných místech. Zvláště populární je pověšení bezhlavých těl z mostů.

Přesto je svět o tomto brutálním konfliktu informován jen minimálně. Nejvíce svět pobouřil případ z roku 2014, kdy zmizelo 43 studentů pedagogiky, kteří jeli na demonstraci proti násilí a korupci. Ty, podle všeho na popud místního politika povraždila policie ve spolupráci s kartelem a jejich těla zpopelnila na místní skládce, tak dokonale, že nemohla být identifikována ani podle DNA. K zatčení podezřelých došlo až letos.   

Témata: Mexiko cestování turistika