Kalkulačka důchodu: Jak funguje a jak provést výpočet důchodu?

ČSSZ

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. července 2021 18:05

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) spustila aplikaci, v níž si mohou lidé nechat spočítat, kdy půjdou do důchodu a jak velkou penzi budou pobírat. Podobně jako například při přihlášení do katastru nebo do očkovacího portálu je ale potřeba mít elektronickou identitu, nebo přinejmenším datovou schránku.

Navzdory tomu, že se služby státní správy nadále elektronizují, se stále najdou lidé, kterým se přihlašování do některých služeb nelíbí. Vzhledem k tomu, jak citlivé osobní údaje ale obsahují, je nasnadě, že přihlašování do nich musí být co nejlépe zabezpečeno.

Proto, aby se lidé mohli podívat na odhadovanou výši svého důchodu, je tedy potřeba přihlásit se některým z ověřených postupů. Lidé tedy budou potřebovat buď datovou schránku, nebo elektronickou identitu, tedy například mobilní klíč, bankovní identitu, eObčanku nebo službu moje ID.

V Česku nejde o žádnou novinku a na podobném principu se uživatelé mohou přihlásit do řady dalších služeb. Mohou například získat přístup do Portálu občana, kde uvidí například stav svého bodového konta řidiče. Mohou se přihlásit do očkovacího portálu a stáhnout si certifikát o očkování a testech, do katastru nemovitostí, nebo do portálu finančního úřadu nebo zdravotní pojišťovny VZP.

Pro přihlášení k těmto službám si mohou bezplatně založit datovou schránku. Pro její zřízení je potřeba navštívit kontaktní bod Czech Pointu, například na poště. Skrze datovou schránku pak lze i rychle komunikovat s úřady, viz podrobný návod zde.

Majitelé občanského průkazu s čipem potřebují čtečku čipových karet, následně se mohou řídit návodem zde. Efektivní a rychlé je také přihlášení skrze Mobilní klíč eGovernmentu. I k němu je ale potřeba navštívit Czech Point. Víc informací zde.

V neposlední řadě lze také nově využívat možnost bankovní identity. Tu nyní podporuje pouze několik bank, jejichž seznam najdete zde. Informace o jejím fungování pak na webových stránkách dané banky.

Témata: důchody čssz elektronická identita