Dobrá zpráva pro Čechy! Do oblíbené destinace mohou na dovolenou bez omezení!

Dovolená, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. června 2021 15:27

Čeští turisté mohou ode dneška do Bulharska bez jakýchkoli omezení. Při návratu do České republiky se ale musí prokázat negativním testem na koronavirus, první dávkou vakcíny proti covidu-19 nebo potvrzením o prodělané nemoci. Na twitteru to dnes uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Původně se počítalo s tím, že bez omezení budou moci Češi do Bulharska přijet 22 dnů po první dávce vakcíny proti nemoci covid-19. Země by se přiřadila ke Slovensku, Německu, Rakousku, Polsku, Slovinsku a Maďarsku. Před zhruba dvěma týdny Kulhánek oznámil, že stejné ulehčení poskytne českým turistům také Chorvatsko.

"Bulhaři nám vyšli vstříc nad rámec požadavku ministerstva zahraničních věcí a umožnili do země vstup nepodmíněný ani první dávkou očkování," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Eva Davidová. Česko se chystá vpouštět cestující z Bulharska s jednou dávkou covidové vakcíny podle dříve vládou schváleného usnesení od pondělí 21. června.

V roce před pandemií zavítalo do Bulharska na 189.000 Čechů, loni se podle bulharské ministryně cestovního ruchu Stely Baltovové jejich počet snížil vlivem koronavirových restrikcí na čtvrtinu. Bulharsko patří společně s Řeckem a Chorvatskem k nejoblíbenějším turistickým destinacím Čechů.

V červenci a srpnu bude českým občanům jako v minulých letech k dispozici konzulární jednatelství v přímořském městě Burgasu. V letoviscích Kitenu v Primorsku budou navíc fungovat společné bulharsko-české policejní hlídky.

Témata: Bulharsko cestování dovolená