Rouškovné? Pro důchodce je teď zajímavá spíš tato informace!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. ledna 2021 10:33

V posledních dnech vládní politici z řad ČSSD opět zvedli téma rouškovného, tedy mimořádného příspěvku pro penzisty. Důchodce by však momentálně měla zajímat spíš úplně jiná informace.

ČSSZ v souvislosti s prodloužením nouzového stavu aktualizovala tiskopis plné moci k převzetí splátky důchodu vypláceného v hotovosti v době trvání nouzového stavu. Správa o tom informovala na webu.

Formulář slouží penzistům, kteří jsou staršího věku nebo mají oslabenou imunitu, k tomu, aby mohli požádat o převzetí důchodu své příbuzné nebo jiné důvěryhodné osoby. Ti pak při přebírání splátky důchodu plnou moc předloží v pobočce České pošty.

Plná moc platí jednorázově pouze pro konkrétní splátku důchodu, případně pro dříve nevyzvednutou splátku, a po vyplacení se archivuje jako součást výplatního dokladu.

"Upozorňujeme, že aktualizovaný tiskopis je zapotřebí použít už při výplatách lednových splátek důchodů se splatností 24. 1., které bude Česká pošta vyplácet od pondělí (25. 1.). Doporučujeme proto vyplnit tuto plnou moc včas," píše ČSSZ. 

Témata: důchody důchodci čssz