Vánoce jsou za rohem! Jak mít nezapomenutelné svátky s minimem peněz?

Vánoce

Autor: Markéta Bartošíková, stars24.cz

29. listopadu 2020 13:45

Po roce zase přicházejí, ani pandemie je nezastaví. Vánoce jsou nejpopulárnějším svátkem, jak svým něžným poselstvím, tak obdobím v roce. Letos však budou jiné. Mnohé rodiny trpí vlivem covidové krize nedostatkem financí. Několik rad, jak si užít Vánoce a nejen přežít, přináší psychoterapeutka Theodora Toulcová.

Již první vlna pandemie na jaře ochromila Česko. Jinak tomu není ani u současné druhé vlny. Koronavirová krize je tvrdým testem a mnoha rodinám přinesla nenávratné změny. A co teprve, když se blíží tolik milované vánoční svátky? „Dnes už je obvyklé, že nehladovíme, že si dopřejeme to, na co máme chuť i v dokonale všední dny, proto není divu, že tlaku po čemsi slavnostnějším přirozeně podléháme. Ten je však díky obecně vysoké úrovni blahobytu vybičovaný do extrémů. Proto se dá říci, že rodiny bojující s nedostatkem financí paradoxně mohou svátky prožít plněji,“ tvrdí psychoterapeutka Toulcová.

Rady, jak si užít nezapomenutelné Vánoce bez utrácení, přináší psychoterapeutka několik:

Vytvořte jasné protiklady všedního a svátečního:

Nejpozději od podzimu začněte sebe i rodinu vědomě omezovat. Nadstandardní činnosti i laskominky si „odkládejte“ na Vánoce spolu s náklady na ně. O svátcích si pak můžete užít nadstandardnější jídlo a třeba se společně podívejte doma na nový film, protože kdo ví, jak to letos bude s návštěvu kina, nebo aquaparku. Šetřete si na Vánoce hezké věci a společné zážitky.

Nepřejídejte se:

Udělejte poloviční dávku cukroví, šetříte suroviny i elektřinu, svou ušetřenou energii vrhněte buď na kreativitu, nebo úplně jinam. Pečivo má být vzácností, nikoli okoralou povinností k snídani. To samé platí o počtu chodů a množství jiných slavnostních jídel. Vsaďte na kvalitu a exkluzivitu před kvantitou.

Zaměřte se na slavnostní atmosféru:

Větvičky na stole, svíčky, prskavky, vůně františka, vánoční aroma oleje, vánoční hudba to jsou maličkosti, tvořící kontext, ve kterém i ponožky mohou být dárkem. Dovolte si být hraví. Těšte se na Vánoce, nevyhýbejte se kýči. Pořiďte si adventní kalendář, i vy dospělí (dělají je například i z čajů nebo panáků).

Omezte cestování:

Jako v každém rozpočtu i v tom vánočním platí prostá matematika: uvažte, který výdaj je skutečně důležitý a pokud není, nemilosrdně ho vylučte. Buďte maličko sobečtí: jsou to vaše Vánoce, vás a vaší rodiny, nezáleží na tlaku okolí. Můžete zvážit společenské rodinné aktivity: opravdu není nutné navštívit všechny bratrance z třetího kolena, pokud se vám úplně nechce, mimo jiné ušetříte za cestovné. Rozbití vazeb, v době covidu nám nyní poslouží k novému nastolení pořádků. Nebojte se změny a všeobecně odmítnutí. Život je věčný pohyb, co platilo do loňska, už může být jinak.

A co dárky? Ty vyškrtnout nepůjdou…

Balíčků pod stromečkem nemusí být moc: je dobré už od malička dětem nastavovat „normál“, který pravděpodobně budete moci udržet. Přišla-li vaše rodina náhle o příjem, či s financemi bojuje dlouhodobě, děti to samozřejmě vědí a pochopí. Jsem zastáncem přímého jednání, bez přehnaných emocí. Nenuťte děti smutnět spolu s vámi, že si něco nemůžete dovolit a už vůbec je nevydírejte poznámkami typu, jak moc jste museli dřít na to jeho zatracené autíčko na dálkové ovládání. Uvažte, co můžete a chcete svým dětem dát a za tím si vnitřně stůjte bez dalších komentářů.

Hodnota dárku je zejména emoční. Prokážete obdarovanému, jak ho znáte, myslíte na něj tím, že mu dáte byť maličkost dle jeho vkusu. I drahý dárek nepotěší, pokud je nesmyslný. Je dobré vyhnout se příliš praktickým dárkům, zejména pokud by se stejná věc tak jako tak musela pořídit. To však neznamená, že by například oblečení byla špatná volba, obecně však potěší, pokud jde o výjimečnější nebo vytoužený kousek.

Snažte se být spravedliví, zejména u dětí dávejte podobně hodnotné dary. Zvažte, do jakého okruhu blízkých chcete „zavádět“ obdarovávání. Tohle je velice důležité! Jakmile začnete, narůstá tlak i na druhou stranu a dostáváte se do cyklu většinou neadresných, zbytečných, často putovních darů, takříkajíc „na oko“. Funkční, i když pravda trochu kontroverzní technika je vyhýbání se setkávání s ne úplně dobrými známými okolo Vánoc.

„Poslední a nejdůležitější rada, Vánoce jsou svátky všech, tak všichni přiloží ruku k dílu. Maminky, odpočívejte. Vánoce tvoříte i pro sebe, udělejte si čas na vychutnávání tepla vašeho domova,“ radí psychoterapeutka Theodora Toulcová.

Témata: Vánoce Lidé peníze