Čas pečení je tady: Recepty a ověřené rady, které ocení každý!

Vánoční cukroví

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. listopadu 2020 20:14

Blíží se Vánoce, což v životě hospodyněk znamená jediné. Začíná se péct cukroví, aby za pár týdnů bylo všechno bezchybně připraveno. Přinášíme proto pár rad, které ocení každý, kdo se na pečení chystá.

Předloňský průzkum ukázal, že vánoční cukroví peče skoro 60 procent Čechů, přičemž letos není vyloučeno, že toto číslo ještě vzroste, protože lidé mají na takové činnosti kvůli pandemii koronaviru více času.

Nejoblíbenějšími druhy jsou linecké cukroví a vanilkové rohlíčky, následují vosí hnízda, perníčky nebo pracny. Třeba pro přípravu lineckého cukroví se při dnešních možnostech doporučuje využití mixéru, protože těsto je náchylné na teplotu. Před pečením by pak mělo alespoň přes noc odpočívat v lednici.

Populární jsou i vanilkové rohlíčky, které není záhodno šidit. Kromě pravých ořechů použijte rovněž pravé máslo, nikoliv rostlinné tuky. Vanilkový cukr pak rozhodně nenahrazujte tím vanilínovým.

U pracen zase platí, že formičky pro přípravu není třeba plnit až po okraj, těsto je naopak třeba přitisknout k okrajům. Případné přeplněné formičky je totiž výrazně těžší vyklopit.

Témata: recepty Vaření pečivo Vánoce