Samosběr jahod se vyplatí! Kolik peněz můžete ušetřit?

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. června 2020 9:35

Máte rádi jahody? Pokud ano, tak máte nejvyšší čas se po nich porozhlédnout. V těchto dnech pěstitelé po celém Česku umožňují jejich samosběr, který se opravdu vyplatí. Můžete ušetřit několik desítek korun za kilogram.

Zemědělci se už několikátý rok po sobě potýkají se suchem, které se opravdu výrazně podepisuje na úrodě některých vybraných plodin. U těch nenáročných, jako jsou třeba jahody, už se začíná se sklizní. Podle pěstitelů se jich urodilo dost.

Řada z nich již v těchto dnech umožňuje lidem samosběr, protože letošní sezona začala na některých místech v republice až o deset dní dříve než loni. Zájem je obrovský, někdy dorazí i stovky zákazníků za den. Samosběr se totiž opravdu vyplatí.

Za kilogram jahod ze samosběru zaplatí zákazníci na začátku sezony 85 korun, ceny jsou zatím stejné jako loni. Na běžných tržištích s ovocem a zeleninou se přitom kilogram prodává za 110 až 120 korun.

Z jahod se navíc dá připravit spousta dobrých věcí, např. marmelády či ovocné knedlíky. Proto vám radíme si zjistit, zdali ve vašem okolí také nemáte možnost samosběru.

Témata: Ovoce zemědělci