Už rostou HOUBY! Víme, kde je máte hledat!

Houby, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. června 2020 9:00 | Aktualizováno: 1. června 2020 10:13

Sběr hub je oblíbenou kratochvílí řady Čechů, a to především o víkendech. Rostou však už? Všechno nasvědčuje tomu, že ano. Obyčejní lidé i mykologové vám poradí, kam je teď jít hledat.

Houbařská sezóna začala v Česku kvůli koronaviru se zpožděním, podle informací webu tn.cz už se ale lidé z celé republiky chlubí fotkami svých úlovků na sociálních sítích. Je nejvyšší čas vzít košík a kapesní nůž a vyrazit na ně! Ale kam?

Dle zmíněného serveru rostou např. na Kladensku, v Jizerských horách nebo na Šluknovsku. Mykologové prozradili i další lokality, houby prý najdete už i v příhraničních horách, třeba v Beskydech, na Šumavě nebo v Krušných horách.

Počasí ale zatím houbám tak úplně nepřeje. Problémem jsou podle odborníků především chladné noci. Přes den musí být zase teplo a do toho čas od času zapršet. Je proto dobré bedlivě sledovat meteorologickou předpověď.

V těchto dnech můžete najít některé druhy jarních hub, např. závojenku podtrnku či májovky. Pomalu by se měly začít objevovat i hřibovité houby. Ty se podle mykologů zjeví do deseti dnů po prvním dešti.

Témata: Houby houbařstí