Tohle musíte vědět, než se vydáte na Zanzibar

Zanzibar

Autor: stars24.cz

16. září 2019 4:24

Zanzibar je oblíbeným dovolenkovým místem, a to především pro zimní odpočinek. Avšak na ostrov, který má formálně pod taktovkou Tanzanie, nemusíte vyrážet jen za plážemi a mořem, nabízí toho k vidění a k prožití mnohem více. Než se ale pustíte do dobrodružství, je dobré vědět, co od ostrova a místních očekávat.

Z historie toho na Zanzibaru moc neuvidíte

I přestože se na Zanzibaru rozhodně nudit nebudete, je dobré hned na začátku vědět, že se rozhodně nejedná o zemi plnou pamětihodností. Milovníci historie a památek si budou muset vystačit jen s prohlídkou Sultánova paláce, s místní katedrálou a s několika pozůstatky z koloniální doby. Zájezdy na Zanzibar tak mohou v tomhle ohledu někoho zklamat.

Freddieho Mercuryho místní neznají

Zanzibar je rodným místem Freddieho Mercuryho. Fanoušci skupiny Queen tak jistě nemohou odjet z ostrova bez navštívení jeho rodného domu. Avšak pozor, pokud se budete ptát obyvatel, kde dům hledat, nejspíš nepochodíte. Místní o svém nejslavnějším rodákovi nemají ani potuchy. I přestože ostrov se nachází u východoafrického pobřeží, většina obyvatel jsou muslimové, tudíž je Freddie jako hudební žánr zcela minul.

Za nejkrásnějšími plážemi musíte na sever

Ne všechna pobřeží ostrova nabízí ideální příležitost k plavání. Pokud si chcete užít koupání v moři a klidnou dovolenou, volte severní pobřeží a ideálně oblast Nungwi, kde najdete i nejkrásnější pláže. Sever je nejlepším místem pro pohodovou rodinnou dovolenou, na východě dejte pozor na odliv, který dokáže velmi potrápit, a na západ se vydejte jedině tehdy, pokud chcete zažít dovolenou plnou zábavy, barů a bujarých večírků končících až v ranních hodinách.

Nechte se nalákat vůní hřebíčku a vanilky

Slyšeli jste o „Spice tour?“ Jedná se o největší atrakci Zanzibaru. Ostrov je zemí koření, a tak si domů můžete přivézt hřebíček, vanilku, kurkumu, papáju, kakaovník, kávovník, skořicovník, citronovou trávu, muškátový oříšek, chlebovník, pepř, kardamom, zázvor a mnohé další druhy. Nekupujte ale zajíce v pytli a vydejte se nejdřív jednotlivé druhy ochutnat na místní plantáže. Při prohlídce s průvodcem poznáte desítky druhů koření, které si můžete i následně koupit. A čím platit na farmě na Zanzibaru? Nejlépe místní měnou, kterou je tanzanský šilink.

Žraloků se na Zanzibaru bát nemusíte

Na Zanzibaru se můžete potápět takzvaně „na lehko.“ K prozkoumávání krás podmořského světa vám bude stačit šnorchl, ploutve a brýle. Ti, kteří tak mají strach z potápění v neoprenu a s bombou na zádech, se na Zanzibaru pod hladinu bez obav mohou vydat. Navíc není výjimkou, když při toulkách pod vodou potkáte delfíny, plejtváka obrovského, velrybu nebo žraloky. Ti, kteří se v okolí ale vyskytují, naštěstí nekoušou, jsou jen menšího vzrůstu a nejsou nebezpeční.

Témata: zanzibar pr článek