Obchodníci si smlsnou na důchodcích? Experti vydali vážné varování!

Důchdoci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. srpna 2019 18:38 | Aktualizováno: 19. srpna 2019 5:26

Poslanci nedávno schválili návrh zákona o důchodovém pojištění, který předložila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Návrh nejvíce pomůže seniorům s nižšími důchody, kteří si polepší o zhruba 900 korun. Odborníci ale tvrdí, že senioři se ve finále budou mít ještě hůř.

V průměru si důchodci od příštího roku polepší o 900 Kč  na 14 200 Kč. Minimálně o 750 Kč si polepší 9 z 10 důchodců a jejich měsíční důchod tak dosáhne alespoň 10 750 Kč.

14,2 % českých důchodců dnes žije pod hranicí příjmové chudoby, což je v podstatě každý sedmý. Počet seniorů, kteří jsou rizikem chudoby ohroženi, je celých 30,6 % (tedy každý třetí). Jeden ze dvou seniorů pak pobírá starobní důchod, který nedosahuje ani výše minimální mzdy. Pokrýt základní měsíční náklady je za těchto podmínek problematické pro každou pátou domácnost (zhruba 23 %).

Přidání na důchodech ale ještě více prohloubí poměrně vysoké rozdíly v důchodech mužů a žen. 900 korun je totiž jen průměrné navýšení. V některých okresech bude pro ženy toto navýšení nižší, naopak pro muže bude vyšší.

Mimořádné zvýšení důchodů v průměru o 900 korun se budoucím státním rozpočtům navíc údajně prodraží. Ve střednědobém výhledu let 2020 až 2022 bude muset být vyčleněno dodatečných 22 miliard korun, tvrdí ekonomové.

Růst důchodů také zvýší spotřebu domácností a tím popožene tempo růstu hrubého domácího produktu. Penzisté tak podstatnou část navýšených důchodů utratí v české ekonomice a tím podpoří tržby firem. A ty začínají skokově zdražovat. 

V červenci došlo k meziročnímu růstu cen u stavebních prací o 3,9 procenta, přičemž ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 3,1 procenta. Jsme tak svědky pokračování dlouhodobějšího trendu zdražování ve stavebnictví, který využívá vysokých cen nemovitostí, nízkých úrokových sazeb a rostoucí kupní síly Čechů.

K výraznému meziročnímu růstu cen o 12,1 procenta došlo u zemědělských výrobců. Skokově o 58,8 procenta se navýšily ceny brambor. O 10,8 procenta podražily obiloviny. Ceny ovoce zaznamenaly růst o 40,5 procenta a zeleniny o 27,8 procenta. Kromě rostlinné výroby zdražuje i živočišná. Ceny jatečných prasat vzrostly o 24,1 procenta, což je způsobeno zvýšenou poptávkou po evropském vepřovém mase po propuknutí afrického moru prasat v Číně.

U průmyslových výrobců došlo k meziročnímu růstu cen o 2,1 procenta. Zvýšily se ceny elektřiny o 10,5 procenta, což ovlivňuje náklady v podstatě všech výrobců. Například ceny potravinářských výrobků a nápojů se zvýšily o 4,0 procenta, přičemž výrobky z masa podražily dokonce o 9,3 procenta.

Témata: důchodci Lidé Ekonomika