Můžete na dovolené skončit ve vězení? Zavřou vás za žvýkačky i hraní si s pískem!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. července 2019 13:51

Než vyjedete na dovolenou, zjistěte si, jaká pravidla je třeba v dané zemi dodržovat, jinak by se vám prázdniny mohly ošklivě pokazit. V Chorvatsku vám hrozí až tři roky vězení za překročení rychlosti, v Itálii můžete dostat pokutu za stavění hradů z písku...Přečtěte si, co vám kde hrozí.

V jedné z nejoblíbenějších destinací českých turistů, v Chorvatsku, od letošního roku platí novela zákona, která zpřísňuje pravidla silničního provozu. Řidič, který pojede pod vlivem, bude předjíždět v nepřehledném místě nebo pojede v obci rychleji než 50 km/h, riskuje až tři roky vězení.

V jiných zemích ovšem hrozí tresty za mnohem bizarnější přestupky. Kupříkladu v Itálii se s nimi roztrhl pytel poté, co dal bývalý premiér Silvio Berlusconi volnější pravomoci starostům. V Eraclee tak můžete dostat pokutu za stavění hradů z písku, v Lerici za věšení mokrých ručníků na balkóně, v Trapani za lízání zmrzliny na veřejnosti a v Římě za svačení venku. A nejsou to malé částky, začínají v přepočtu na dvou a půl tisících a třeba takové krmení holubů vás může stát až 11 tisíc korun.

V Dubaji si nechte zajít chuť na líbání na veřejnosti, mladá dvojice turistů kvůli tomu strávila měsíc ve vazbě, v Saudské Arábii zase nesvačte na veřejnosti během ramadánu, britský pár kvůli tomu strávil ve vězení 3 týdny.

Na Srí Lance nelíbejte sochu Buddhy a nefoťte se u toho, trojice německých turistů tam za to byla odsouzena k šesti měsícům podmíněně. Totéž se týká čím dál oblíbenějšího Thajska, za nevhodné chování v buddhistických chrámech vám hrozí pokuta v řádu desítek až stovek korun. A také si dejte pozor, abyste třeba omylem neurazili thajského krále. Jeho podobizna je kupříkladu na všech bankovkách, a když na ni šlápnete, můžete dostat pokutu v řádech stovek korun, v krajním případě i vězení.

Pokud si uděláte výlet do Singapuru, zapomeňte na žvýkačky. Za jejich žvýkání hrozí obrovské pokuty, za vyplivnutí na chodník tuplem, pokutu můžete dostat i za nespláchnutí záchodu.

Témata: dovolená cestování